Джанкарло Джанини става на 80, "Не съм от хората, които празнуват"

Джанкарло Джанини е роден на 1 август 1942 г. в Ла Специя.
СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

„Не ме интересува миналото, гледам към бъдещето и към нещата, които все още мога да направя”, каза в неотдавнашно интервю пред в.”Кориере дела сера” световноизвестният актьор Джанкарло Джанини. На 1 август роденият в град Ла Специа, Лигурия, италианец навършва 80 години.

„Не съм от хората, които празнуват юбилеи”, допълни звездата.

Джанини се сдобива със световна слава благодарение на успехите си в италианското кино, до които обаче стига след театъра.

Обичаният и от българската публика актьор е носител на шест статуетки „Давид на Донатело” за италианско кино, на шест награди „Сребърна лента”, на пет „Златни глобуси”, има и звезда на Алеята на славата в Торонто.

Въпреки многото успехи в дългата си кариера той продължава да играe - последното му участие беше в “Братята Де Филипо” на Серджо Рубини.

Другата страст на Джанини, освен киното, са жените. „Жените винаги са ми харесвали, откакто се влюбих за пръв път на 7 години”, признава актьорът.

Джанини има четири деца от две съпруги През 1967 г. се жени за актрисата Ливия Джампалмо, която му ражда Лоренцо и Адриано. Първородният му син Лоренцо обаче умира 20-годишен от аневризъм. Неотдавна актьорът сподели в интервю, че когато починал синът му, си казал, че „сега той е по-добре от нас”. Когато това се случва, Джанини снима филм в Милано с Виторио Гасман. „Единственото, което можех да направя, е да вярвам в Бог, да се моля всяка нощ”.

„Бях отчаян, но не плаках, дадох си кураж заради другите роднини”. Вторият син на звездата е Адриано, който днес също е известен актьор като баща си. През 2002 г. Адриано участва заедно с Мадона в „Отнесени от бурята” на Гай Ричи - съвременна адаптация на едновремешния филм с Джанкарло Джанини на режисьорката Лина Вертмюлер.

От втората си съпруга , също актриса – Еурила дел Боно, Джанини има други двама сина – Емануеле и Франческо, които са музиканти.

Въпреки че Джанини се ражда в Ла Специя, 10-годишен се мести със семейството си в Неапол. По-късно идва в Рим, където завършва Академията за драматично изкуство. Дебютира на театралната сцена едва 18-годишен. Въпреки успешното си участие в „Драма от ревност” (1970) на Еторе Скола, той си проправя пътя в голямото кино благодарение на филмите на Лина Вертмюлер. През 1972 г. играе в „Обидената Мими” с Марианджела Мелато, а по-късно пак с нея в друга творба на същата режисьорка „Филм за любов и анархия”. За ролята си в него Джанини е награден за най-добър актьор на Фестивала в Кан през 1973 г.

Актьорът стига до Холивуд благодарение на „Седемте хубавици”,кандидат за 4 „Оскара”. С този филм Вертмюлер става първата жена, номинирана за най-добър режисьор. Джанини се превръща в интернационален актьор благодарение на няколкото си филма под режисурата на Райнер Вернер Фасбиндер, Франсис Форд Копола, Ридли и Тони Скот, Ричард Брукс, Алфонсо Арау. Участва дори в два филма от сагата за Джеймс Бонд – „Казино Роял” и „Спектър на утехата”.

В Италия обаче Джанини също е на върха, тъй като го викат за филмите си най-добрите режисьори, като се започне от Лукино Висконти („Невинният”), Нани Лой, Марио Моничели, Дино Ризи и др.

Актьорът продължава да играе и на театралната сцена, записва дори дискове. За италианската публика той е и гласът, който дублира Райън О’Нийл, Джак Никълсън, Ал Пачино.

Актьорът в „Драма от ревност” (1970)
Актьорът в „Драма от ревност” (1970)
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ето кой шие костюмите за Dancing Stars
Как внукът на Алла Пугачова избяга от войната
Зомбори триумфира с песен 13 години след като губи на финала “Х Фактор”
Триковете за сваляне на килограми от жени професионалисти

Напишете дума/думи за търсене