Археолози от Плевен започват проучвания на антично селище край Левски

СНИМКА: АРХЕОЛОГИЯ БУЛГАРИКА

Археолозите от Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен започват проучвания на антично селище край град Левски и на Никополската крепост. Това съобщи за БТА Владимир Найденов, ръководител отдел "Археология" в РИМ.

В град Левски проучванията, които започват от днес, са продължение на съвместната дейност на музея и общинската управа. Селището, което изследват археолозите, е от периода на втори – трети век. "Усилията ни там са насочени към сондажни проучвания. Селището е било доста голямо, но върху значителна част от него има разположени съвременни сгради", обясни Найденов.

Проучванията са насочени към източната и югоизточната част на обекта, където е имало дългогодишна земеделска обработка на земите и иманярски дейности. Сондажите са с цел да може да бъде регистрирана хронологията на селището, да се проучи неговата планировка и при разкриване на структури да се кандидатства за тяхното опазване, реставрация и консервация. Селището не е известно, предполага се, че там са настанявани ветерани от римските легиони от региона. Няма и свидетелства какво е било името му.

След Левски плевенските археолози ще продължат проучванията на Никополската крепост, които бяха спрени за период от близо 30 години и подновени през миналото лято. Найденов припомни, че крепостта е изиграла важна роля през периода на Второто българско царство като за две години е била резиденция на последния търновски владетел цар Иван Шишман. "Крепостта е с доста голяма площ. Проучваме сектор от южната крепостна стена", уточни археологът.

При проучванията в Никопол подкрепа оказва общината. Финансиране е осигурено и по проект на музея към Министерството на културата.

След като през летните месеци и в началото на есента археолозите приключат с дейностите си в Левски и в Никопол, те ще се насочат към теренен обход в община Плевен за издирване и проверка на състоянието на регистрирани археологически обекти. Очаква се обходите да са през октомври и ноември.

Владимир Найденов подчерта, че в работата си археолозите от РИМ традиционно са подкрепяни от общините в област Плевен. "Надяваме се на добри резултати през този сезон и нашите проучвания да помогнат на общините по места да кандидатстват с проекти и да получат финансиране за опазване, реставрация и консервация на недвижимите културни ценности", добави той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Триковете за сваляне на килограми от жени професионалисти
Слънцезащита със зелен чай (+рецепта)
Брадли Купър и Джиджи Хадид се целунаха страстно в Париж (Видео)
Джесика Алба и дъщеря й посещават терапевт поради скандали и напрежение в отношенията си
Женската завист - по-мощна или не от мъжката

Напишете дума/думи за търсене