Легендарният пианист Иво Погорелич се завръща в България през ноември

Иво Погорелич

Легендарният пианист Иво Погорелич се завръща в България за концерт със Софийската филхармония. Събитието е на 10 ноември в зала "България", съобщава Софийската филхармония.

Под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи Втория концерт за пиано и оркестър на Шопен. Маестро Тодоров допълва програмата с Първата симфония "Пролетна“ от Шуман.

На 26 януари 2020 г. Погорелич свири в зала "България" със Софийската филхармония, отново под палката на Найден Тодоров. Програмата включва Концерт за пиано от Роберт Шуман и Симфония номер 7 от Бетовен.

Иво Погорелич е роден на 20 октомври 1958 г. в Белград. Той една от най-ярките звезди на съвременната класическа музикална сцена. Талантът и иновативният му подход го поставят сред най-оригиналните музикални умове в наши дни. Вече близо четири десетилетия, благодарение на безкомпромисните си художествени критерии и всеотдайното търсене на идеала за музикална изява, Погорелич доказва своето майсторство и е високо ценен не само от публиката, но и от критиците, а концертите му са придобили статуса на култови събития, очаквани с нетърпение, посочва критиката.

Репертоарът му се простира от музиката на Бах и Скарлати до Прокофиев. Интерпретациите му като цяло се отличават със своята нестандартност. Критиците, признавайки безупречното му техническо майсторство, често пъти отбелязват в неговите изпълнения доста свободно отношение към оригинала и определят пианистичния му стил като "ексцентричен" и дори "маниерен".

Погорелич свири с най-добрите оркестри и диригенти в света, а записите му са очаквани с нетърпение от неговите почитатели. През 2019 г., след дълго сътрудничество с "Дойче Грамофон", той подписа договор със "Сони класикъл" и през месец август излезе първият му компактдиск за новия лейбъл. Той включва Втората клавирна соната от Рахманинов и две сонати от Бетовен - № 22 във фа мажор и № 24 във фа диез мажор.

Легендарният пианист подава ръка и на млади музиканти. През 1986 г. създава стипендия за надарени млади артисти в Хърватия. От 1989 до 1997 г. провежда фестивал в Бад Вьорисхофен, който дава възможност на обещаващи таланти да свирят на една сцена с прочути артисти. През 1993 г. основава международния клавирен конкурс "Иво Погорелич“ в Пасадена, Калифорния, чиято първа награда от 100 000 долара има за цел да подпомага развитието на кариерата на младите музиканти. През 1994 основава фонд за набиране на средства за построяване на болници в Сараево. Изнася благотворителни концерти за Червения кръст, застава зад каузи като борба против рака и множествената склероза. От 1988 до 2009 е Посланик на добра воля към ЮНЕСКО.



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене