Куфари със снимки на вещи на бежанки в изложба в София

СНИМКА: Pixabay

Куфари със снимки на вещи, които бежанки от Украйна са взели със себе си в България, представи документалистката Анна Стоева в изложба на столичната ул. „Пиротска“. Експозицията е озаглавена „Парченца от вкъщи“ и представя историите на 14 жени, избягали от войната, разказва БТА.

„Предметите са ми слабост. Според мен те са много силна пряка връзка между хората. Хората в предмети много повече виждат себе си, отколкото друг човек. И това събужда в тях чувства и емпатия“, коментира пред БТА авторката. Във фотосите в куфарите могат да се видят дрехи, плюшени играчки, снимки, малки възглавнички. В празен куфар пък посетителите на изложбата могат да напишат предметите, които те свързват най-много с домашния уют.

Най-често срещаната вещ, която бежанките представят пред Стоева, е иконата. „За взимането й хората имаха различна мотивация. Една жена, например, разказа, че точно два дни преди да започне войната, иконата, която по принцип виси над леглото, пада на главата й. Дървена е и я заболяло. Каза, че е помислила това за добър знак. Оказа се, че не е така, но тя решава, че иконата иска да дойде с нея. Друга жена разказа, че мъжът й, който по принцип е много спокоен, изведнъж почти в паника започнал да събира багаж. И тя отворила гардероба, за да му помогне и взима по някаква причина не дрехи, а огромните им дърворезби – венчални икони, които после било супер трудно да се превозят без да се повредят, защото детето спи върху тях в колата… Но те някак си оцеляват“, разказва Анна Стоева.

Героините й в „Парченца от вкъщи“ са предимно силни млади жени, които имат професии, но трудно могат да ги упражняват извън родината си. Почти всички имат и нагласата при заминаването си от Украйна, че скоро ще могат да се приберат у дома. „Никой не знаеше какво ще се случва. Никой според мен не си казва още, че си е тръгнал завинаги. Според мен тях ги крепи това, че те всяка седмица проверяват дали могат вече да се върнат вкъщи. Казват си, че чакат до края на лятото, още месец… Тоест, това ги крепи – те постоянно местят датата на връщане, но се ориентират по нея“, казва Стоева.

Повечето от участничките в проекта са й се доверили безпроблемно. „Само една жена имаше притеснение към мен, тъй като съм наполовина рускиня. Това е жената с венчалните икони. Тя дойде и беше единственият човек, който - съвсем правилно - започна да ме разпитва коя съм, защо правя този проект и т.н. На мен даже понякога ми е интересно колко бързо хората се доверяват и са готови да разкажат всичко за себе си, но никой не пита. Ето, тя питаше и се притесняваше. Беше ме проучила, за да знае от гледна точка на медийна среда дали наистина смятам да правя това, което казвам, че смятам да правя или имам някакви други цели“, коментира Анна Стоева.

Проектът й „Парченца от вкъщи“ ще бъде показан отново на 5 август (петък) в Централна гара. След това изложбата ще бъде представена и в други градове в страната, като Стоева вече има предложение от Стара Загора. „Предполагам, че като ходим в други градове, ще я представим по-скоро в галерийни пространства. Макар че на мен ми се иска да е на такива места като ул. „Пиротска“ и Централна гара, където има хора, които не са задължително галерийна публика. И не трябва да си отделят от времето да отидат при изложбата, а тя да дойде при тях“, допълва авторката.

Експозицията е част от кампания на Българския хелзинкски комитет в подкрепа на украинските бежанци в България. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене