Таланти от Ловешко обраха медалите на Събора на народното творчество в Копривщица

Участници в събора в Копривщица.
Снимка: Община Сливен

С 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала се завърнаха участниците от Ловешка област в ХІІ Национален събор на народното творчество в Копривщица. Пред публиката се представиха 20 групи, 17 индивидуални изпълнители, два дуета, показани бяха пет традиционни костюма - по един от селата Черни Вит и Глогово и три от с. Гложене.

Към отличията се добавят и два записа в Българското национално радио, медиен партньор на събора - на дуета Ивелина и Тоника Андрееви и на Анелия Бисерова, и трите от с. Глогово, Народно читалище "Ариф Дженин - 1961 г.".

Изпълнителите на автентичен фолклор, които да представят област Ловеч, бяха излъчени в началото на юни на регионалния етап на събора, организиран от областната администрация и провел се в Тетевен.

Националният събор на народното творчество е създаден през 1965 г. Провежда се на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на август. Реализирането му е на два етапа - регионален и национален, като първият се провежда във всички административни области в страната. За тези години той се утвърди като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

12-ото му издание бе отлагано две поредни години заради ковид пандемията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене