Кои са четирите от най-трудните за разбиване кодове в историята

СНИМКА: pixabay

Обикновените пъзели и главоблъсканици могат да бъдат приятно занимание, но най-сложните кодове в света могат да бъдат толкова заплетени, че да поставят тези, които ги използват в ситуация на живот и смърт.

Използването на шифри, символи и други комбинации от знаци, е привличало редица учени и не само. Историята ни дава много завладяващи примери за кодове, създадени по различни причини.

Много кодове могат да ни оставят с повече въпроси, отколкото отговори, и почти винаги са забулени в мистерия, пише vesti.bg. 

Затова от History са подбрали няколко завладяващи примера за тайни кодове, някои от които все още не са разбити.

Зодиакалният убиец

Ужасяващ и завладяващ, серийният убиец, който си е дал сам името "Зодиак", е убил поне петима души в Калифорния през 60-те и 70-те години на миналия век. Убиецът се подиграва със света, като изпраща множество ужасяващи съобщения до пресата, използвайки шифър за замяна на различни букви и символи.

Той изпратил първите писма до вестници в района на залива на Сан Франциско и всички те съдържали различни части от шифъра.

Всички вестници избират да отпечатат посланията му, тъй като той заплашвал с още убийства, ако не изпълнят указанията му. Хората все още се опитват да разгадаят "кода на Зодиак".

Няколко различни компютърни програмисти и математици твърдят, че са разгадали части от криптирания код, но ФБР заявява, че случаят официално остава отворен.

Документите на Бил

Документите на Бил са набор от три шифъра, за които се твърди, че водят до заровено съкровище. Истинска мечта на приключенците, шифрите остават неразгадани, но хората продължават редовно да се опитват да намерят решението им. Смята се, че съкровището, което е в основата на "Документите на Бил", струва над 43 милиона долара.

Историята на този шифър идва от брошура от 1885 г., наречена "Документите Бил", в която се излага съкровище, заровено от Томас Джей Бил на тайно място в окръг Бедфорд, Вирджиния.

Много хора са се опитвали да разкодират шифрограмите, но никой не е успял. Има много циници, които твърдят, че цялата афера е измама, но как ще разберем, докато някой не разгадае кода?

Кодът Енигма

Кодът Енигма е шифър, генериран от машината Енигма. Той изиграва решаваща роля за прихващането на нацистките комуникации по време на Втората световна война.

Използван е за криптиране на строго секретни съобщения, които са предавани на нацистките сили с помощта на морзовата азбука.

Шифърът на Енигма е смятан за неразгадаем поради това, че е необходимо да се генерират повече от 15 000 000 000 000 000 000 000 000 възможности, преди да се достигне до правилно дешифриран код.

Алън Тюринг е името, което всички разпознаваме, когато мислим за "Енигма" (въпреки че работата му се дължи много на полските криптографи), тъй като той и екипът му откриват слабости в кода, получават достъп до германските кодови книги и разработват машината Bombe.

Тази машина успява да разбие някои от най-сложните версии на Енигма. Разбиването на кода "Енигма" все още се смята за една от най-големите победи в войната.

Даяна Дорс и скритото богатство

Това не е най-вероятният случай, но е удивително, че холивудската звезда Даяна Дорс е споделила таен код преди смъртта си през 1982 г. Тя връчила лист хартия с над 300 букви, написани с молив, на сина си и му казала, че кодът ще разкрие богатството ѝ от 2 милиона паунда, което е скрила.

Тя казала на сина си, че съпругът ѝ Алън Лейк има паролата за разгадаване на кода. За съжаление, трагедията се повтаря, тъй като Лейк умира от самоубийство няколко месеца след самата Дорс.

Оттогава насам много хора са се опитвали да разгадаят тайния код на Дорс. Компютърни криминалисти са работили по разшифроването на кода, но са предположили, че липсва страница, тъй като не е имало ясни индикатори къде може да се намира богатството.

Разгадаването на един от най-сложните тайни кодове в света може да промени света, да помогне за спечелването на война или дори да доведе до придобиването на невероятно богатство.

Винаги има вероятност тайният код да е просто измама, но когато се предлага невъобразимо съкровище, може би си струва да се положат усилия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене