Маестро Максим Ешкенази репетира с 27 ученици за два концерта в градовете Шипка и Казанлък

Учениците репетират под вещото ръководство на диригента Максим Ешкенази.
Снимка: Ваньо Стоилов

В рамките на второто издание на лятната музикална академия на фондация "Академия Роза" българският диригент Максим Ешкенази, който от 24 години работи в САЩ, репетира с 27 ученици от български музикални училища и от Северна Македония край град Шипка за два концерта на открито, насрочени за 15 и 16 август от 20 часа в градовете Шипка и Казанлък. Входът е безплатен.

"Целта е за седмицата, в която сме заедно, да изградим оркестър с учениците, които са подбрани с конкурс. Те свирят на различни инструменти - кларинет, обой, фагот, флейта, валдхорна, цигулка, виола, виолончело и контрабас. Подбрали сме подходящи за тях творби от различни епохи - в програмата ни ще прозвучат Симфония 40 от Волфганг Амадеус Моцарт, Сюита за струнни инструменти "Холберг" в 3 части на Едвард Григ и Серенада за духови инструменти от Рихард Щраус", сподели пред "24 часа" маестро Ешкенази.

Участници в лятната академия свирят на репетиция Моцарт, симфония 40.
Снимка: Ваньо Стоилов
Участници в лятната академия свирят на репетиция Моцарт, симфония 40. Снимка: Ваньо Стоилов

Музиката обединява, видя намясто репортерът на "24 часа". В оркестъра заедно свирят цигуларката Милана, която е родена в Санкт Петербург, Русия, и украинецът Лев, който свири на чело. И двамта от години живеят в България.

Целта на академията е да даде възможност на младите музиканти за изява, а на публиката от по-малки градове да се срещне с голямото изкуство. Осен че свирят, учениците са запознават и с богатата история на този край. Незабравим за тях ще остане импровизираният концерт, който изнесли, докато били на посещения в тракийската гробница на могилата Голямата косматка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене