Сегашната суша застрашава ли минералните води?

Земята е напукана от жестока суша.
Снимка: Пиксабей

Недостигът на вода не е свързан със сегашната суша, а с липсата на дъждове миналата зима

Дебитът на някои подземни водни пластове във Франция е отслабнал съществено в момент, когато Франция е в плен на безпрецедентна суша, информира телевизия Бе Еф Ем (BFMTV). Някои села изпитват остър недостиг на вода и насред вълните от горещини са принудени да ограничават потреблението на жителите.

В действителност недостигът на вода не е свързан със сегашната суша, а с липсата на дъждове миналата зима. Тъкмо през този период се зареждат подпочвените води. Според Службата за геоложки и минни проучвания (BRGM) дъждовете през юни само са овлажнили почвата и са помогнали на растенията, но съвсем малко са проникнали в дълбочина, с изключение на отделни места, пише БТА.

Най-парадоксално, сегашната суша не застрашава сектора на минералната вода. Водотърсачите и производителите на минерални води работят в дълбоки слоеве на водоносни хоризонти, които не са свързани с превратностите на климата, обясни Антоан Кардон, от Синдиката на изворните и натуралните минерални води (SESEMN).

Петнайсет години, докато достигнат водната маса

За разлика от подпочвените води, използвани за водоснабдяване и напояване, на водата за бутилиране са нужни години, преди да бъде използвана. Поради непропускливостта на почвите в региона, за каптиране на водата, добивана от "Евиан" (Evian) - част от групата "Данон" (Danone) - са необходими най-малко 15 години.

Според Кардон в момента няма спад на нивото на подпочвените минерални води. Той обаче уточнява, че е изключено да се добива повече от това, което подземните води могат да предоставят.

Всъщност държавата е тази, която определя какво количество вода може да бъде добито. "Евиан" добива в момента с 20 процента по-малко от разрешените 279,3 кубични метра на час. В комюнике, изпратено до в. "Монд", компанията изтъква, че остава предпазлива в епизодите на суша.

Някои извори обаче са в тревожно състояние от години. Такъв е случаят с Вител, експлоатиран от "Нестле" (Nestle). Там минералната вода идва от два водоносни хоризонта, единият от които определено е "на дефицит". Компанията се е ангажирала да намали добива си, за да ускори възстановяването на баланса в този извор.

По-скоро климатичните промени оказват влияние върху тези източници. Защото докато сегашното засушаване няма пряко въздействие върху нивото на експлоатираните подземни води, то в крайна сметка ще им повлияе, особено ако вълните от горещини зачестят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ива Софиянска и Антон Божков празнуват 10 години брак
Мария Бакалова празнува 27-мия си рожден ден
След Кан Леонардо ди Каприо отиде на милиардерска сватба в Сардиния
Кейт Хъдсън публикува снимки по бикини (Снимки)
Истината за двойнствения живот на Филип Трифонов

Напишете дума/думи за търсене