Светлинното замърсяване пречи на размножаването на светулките

Светулките обичат да светят през нощта, но твърде силната изкуствена светлина пречи на размножаването им, съобщи АФП и БТА, като цитира резултати от проучване. То предупреждава за въздействието на светлинното замърсяване върху намаляването на популациите на някои насекоми.

Установено е, че изкуственото осветление нарушава поведението на много нощни животни в търсенето на храна и ориентацията им. То дори може да убива - например молците, които летят около електрическа крушка, докато умрат от изтощение.

Трудно е обаче да се предвиди въздействието на все по-широко разпространената изкуствена нощна светлина, чиято интензивност се е увеличила почти двойно през последните 25 години, върху животните, които са свикнали с тъмнината от хилядолетия. Дали изложените на опасност видове ще се адаптират, ще намерят убежище в по-тъмното небе или ще намалеят?

За да разберат това, учените изследват светулките. Част от близо двете хиляди вида светулки се смятат за уязвими според Международния съюз за защита на природата, въпреки че няма достатъчно данни, за да се оцени това. Двама изследователи от университета "Тъфтс" в Масачузетс, САЩ са измерили директно въздействието на изкуствената светлина през нощта върху чифтосването на тези биолуминесцентни насекоми и по този начин върху тяхното размножаване. Те са провели експерименти с екземпляри от семейство Photinus, което е много разпространено в Северна Америка. При възрастните разпръскването на светлина, произведена чрез химическа реакция в коремчето, се използва за намиране на партньор по време на брачния сезон. Мъжкият разпръсква светлинен сигнал, на който женската отговаря с мигане. При експеримента учените са имитирали сигнала на женските с LED светлини. Оказало се, че 28 от 29 мъжки екземпляра се приближили до "фалшивите" женски, сочат резултатите, представени в "Роял сосайъти оупън сайънс". Експериментът е направен още два пъти - в реална среда и в лаборатория, с различно осветление.

При естествен здрач 45% от двойките се чифтосват успешно. Същото важи и при слаба изкуствена светлина в рамките на 3 лукса. Но при 30 лукса нито една от изследваните двойки не успява да се чифтоса.

Проучването стига до заключението, че светлинното замърсяване играе роля за намаляването на някои видове светулки и препоръчва разширяване на този вид изследвания, за да се насочат по-добре усилията за защита на застрашените видове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене