Какви са ползите от приема на колаген

Източник на снимка: Unsplash

Колагенът е белтък, който отговаря за здравето на ставите, както и за по-добрата еластичност на кожата. Той се съдържа в нашите кости, мускули и в кръвта, като съставлява три четвърти от кожата и една трета от протеините в тялото ни.

Колагенът в тялото ни обикновено се произвежда по естествен път в организма чрез комбинирането на определени аминокиселини, съдържащи се в храната, която консумираме. За да може тялото ни да произвежда колаген, то се нуждае от:

  • Пролин - съдържа се най-вече в белтъците, млечните продукти, зеле, гъби и аспержи;
  • Глицин - можете да си го набавите чрез свинска и пилешка кожа, желатин, както и богатите на протеини храни;
  • Витамин C - най-често се среща в цитрусовите плодове;
  • Цинк - свинското, агнешкото и говеждо месо са богати на цинк, нахут, леща, боб, мляко, сирене, ядки, семена, както и ракообразните;
  • Мед - намира се в сусам, леща, какао на прах и други.

Всеизвестен е фактът, обаче, че с напредване на възрастта колагенът, който се съдържа в нашия организъм започва все по-трудно да се произвежда, съответно и намалява.

Неслучайно препоръките на специалистите са след определена възраст да започне приемът на колаген като добавка. Обикновено той се предлага на прах или като таблетки.

От гледна точка на състав, в 14 грама колаген, приет като добавка, се съдържа средно около:

  • 50 грама калории
  • 12 грама протеин
  • 0 грама мазнини
  • 0 грама въглехидрати
  • 0 грама влакна
  • 0 грама захар

Нещо повече, в това количество колаген се съдържа и 29 милиграма калций, 44,9 милиграма натрий и 0,98 милиграма калий.

Ползи за здравето от приема на колаген

Тъй като колагенът е не само полезен, но е и много важен за поддържане на доброто здраве, то в тази статия ще ви представим част от най-важните предимства, които се наблюдават при приема на колаген.

Наред с по-добре хидратираната кожа, облекчаване на болките в следствие на остеоартрит, понижаване на кръвното налягане и нивата на кръвната захар, има и други ползи, за които ще ви споделим по-долу.

По-здрави кости

Колкото повече напредва нашата възраст, толкова по-слаби стават нашите кости, което води до по-лесно счупване при инцидент и много по-дълъг период на възстановяване. Редица проучвания доказват, че редовният прием на колаген може да допринесе за това да имате по-плътна костна структура и съответно по-здрави кости. Това означава, че процесът на стареене се забавя.

По-еластична и хидратирана кожа

Особено за дамите, сияйната и млада кожа са от съществено значение. Това е и причината много жени, но и много мъже да посещават какви ли не разкрасителни и подмладяващи процедури.

Освен това, приемът на колаген ще окаже благоприятно влияние върху вашата кожа, като подобри нейната еластичност и хидратация, допринасяйки за това тя да изглежда млада, свежа, сияйна и с по-малко бръчки.

Подобрява състоянието на вашата коса

С напредване на възрастта не само мъжете, но и много дами започват да страдат от косопад или изтъняване на косата. В направено проучване група жени, които са се оплаквали от изтъняла коса, са започнали да забелязват сгъстяване и уплътняване на косата след като са започнали редовно да приемат колаген като добавка.

По-здрави нокти

Немалък процент от хората страдат от тънки и чупливи нокти, особено се забелязва при дамите. Приемът на колаген може да помогне за това да подобрите състоянието на вашите нокти, правейки ги по-здрави и плътни, а техният растеж по-бърз.

Намалява болката при остеоартрит

Както знаем, остеоартритът предизвиква неприятни болки с различен интензитет, които могат да доведат до дискомфорт. Колагенът, приет като добавка, може да помогне за това да намалите болката и да подобрите функцията на ставите. Имайте предвид, че ще бъдат необходими няколко месеца редовен прием, за да видите ефект.

Помага за покачване на мускулната маса

Ако се опитвате да качите мускулна маса, то комбинацията от силови тренировки и прием на колаген могат да ви помогнат за това да постигнете желаните резултати.

Крие ли риск приемът на колаген?

Възможните странични ефекти от приема на колаген са много редки и те могат да варират. В случай, че сте бременна или кърмете, то е препоръчително да избягвате приемането на тази добавка, тъй като няма достатъчно направени изследвания за това как ще повлияе върху вашия организъм.

Препоръчваме ви винаги преди да започнете да приемате колаген, да се консултирате с вашия лекар. 

  • Ключови думи:
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене