Мюзикълът „Брилянтин“ открива Банско Опера Фест на 26 август

За 13-та поредна година културният форум „Банско Опера Фест“ ще събере на централния площад в курортния град любителите на класическото изкуство. На 26 август (петък) гостите и жителите на Банско ще се насладят на мюзикъла „Брилянтин”, а на 27 август Държавна опера Варна ще представи новата си оперна продукция „Ромео и Жулиета“.

Мюзикълът „Брилянтин“, създаден преди точно 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е вдъхновен от субкултурата на Грийзърите, възникнала през 50–60те години на 20 век. Символ на свободното мислене, с пълна липса на лицемерие и престореност, тази субкултура печели голяма популярност, както в САЩ, така и в Европа. Най-голяма популярност мюзикълът печели след кино екранизацията му с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, която ни напусна само преди броени дни.

Според режисьорът на „Брилянтин“ Сребрина Соколова: „Въпреки донякъде сложната и сериозна проблематика, която засяга, мюзикълът се възприема изключително леко и забавно, благодарение на своята музика и действен хумор в диалозите.Спектакълът завършва с песента „Да вървим заедно“ - само чрез приятелство, разбиране, емпатия, всеки може да е верен на себе си и няма нищо против различността на другия. Тази индивидуалност е в основата на изграждане на характера на героите, показан чрез всеки структурен елемент на нашата постановка –текст, мизансцен, хореография, костюм, декор, музика. Всеки един от тези елементи, създават уникалността на този вечно актуален мюзикъл, носещ радост, светлина, веселие, оптимизъм - все неща, към които винаги ще се стремим и от които винаги ще имаме нужда.“

На сцената на Банско Опера Фест в ролята на Дани ще гледаме Велин Михайлов, звездата на българския мюзикъл Лилия Илиева ще е Санди, в ролятана Бети ще се превъплъти Волена Апостолова, Даниел Христов ще е Кеники. Балет и оркестър на Държавна опера Варна.

Произведението на Шекспир „Ромео и Жулиета“ е вдъхновение за стотици театрални режисьори и над 40 оперни композитори. На този фон категорично изпъква операта на Шарл Гуно, нарицателна за френския романтизъм с неговата чувственост, финес и вокална грация. Тя е рядък пример за опера, в която музиката превъзхожда драматургията с красотата на мелодиите и изящната оркестрация.

Към тези характеристики се придържат в прочита си диригент-постановчикът на премиерната продукция на Държавна опера Варна Светослав Борисов и режисьорът Урсула Хорнер от Австрия, която работи в състава на Националната опера и балет на РС Македония.

„Шекспировата "Ромео и Жулиета" често се свежда до любовна история. Но това е и разказ за две семейства, които дори след смъртта на децата си, не осъзнават безумието на враждата помежду си”, подчертава Урсула Хорнер.

Партиите в „Ромео и Жулиета“ изпълняват Мария Павлова – Жулиета, Рейналдо Дроз – Ромео, Евгений Станимиров – Лоренцо, Меркуцио – Иво Йорданов, Стефано – Лилия Илиева, Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, херцогът на Верона – Гео Чобанов и др. Оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Организаторите на Банско Опера Фест - Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и Монте Мюзик напомнят, че входът е свободен, мястото е площад "Никола Вапцаров", а последните дни на август са отличен избор за почивка в полите на Пирин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене