Ваканция при пирати

© GEO

Г-н Полард, самият вие къде почивахте по време на последната си отпуска?
В Афганистан. Съпровождах през месец май миналата година малка група туристи. Тази страна е невероятно обогатяваща.

Официални институции съветват да не се предприемат пътувания в Афганистан поради съществуваща опасност от атентати и отвличане. Това не звучи точно като почивка.
Никога не ми се е струвало разтоварващо да лежа на някой плаж и да не правя нищо. Хората, които пътуват с нас, също не харесват такава почивка. Те се вълнуват от история, политика, от различни култури. В това отношение страни като Афганистан, Ирак и Иран са изключително интересни. Затова пътуваме до там.

Вероятно и заради приключението?
На 1 май нощувахме в американската военновъздушна база „Баграм". От там излитаха един след друг бойни самолети, а ние не знаехме какво се случва. Едва на следващата сутрин ни върнаха мобилните телефони. Тогава от Швейцария се обади приятелката ми и каза: „Убили са Осама бин Ладен". Да си в Афганистан точно в този момент, разбира се, беше много специално преживяване.

Агенцията ви предлага в програмата си и разговор със сомалийски пирати, които се намират в затвора. Какво разказват те на туристите?
Това са напълно отчаяни мъже. Повечето са били рибари, но боклуците, които товарните кораби разтоварват до брега им, са отнели препитанието им. Затова те отвличат кораби. Не са станали насилници, защото им е приятно. Ето това разбират хората, които разговарят с тях.

Какви хора са туристите, които се записват за вашите екскурзии?
Туристите ни са платежоспособни хора, повечето от тях вече са направили някаква кариера. Те са лекари, учители, журналисти. Желанието им е да пътуват в страни, които не са залети от туристи. Те искат да са първопроходници.

Необходимо ли e човек да издържи тест за физическа кондиция, за да пътува с вас? Или да премине обучение за сигурност?
Разбира се, че не. Но не вземаме всеки, който прояви интерес. Веднъж получих писмо от бивш боец, който ми пишеше, че бил готов да плати по 1000 долара за всеки талибан, който би могъл да застреля в Афганистан. Такъв човек, разбира се, не може да пътува с нас.

Една ваша екскурзия до Сомалия струва 6500 евро, 45-дневна обиколка на Ирак, Иран и Афганистан - над 25 000 евро. Самолетните билети се заплащат отделно. В тези страни стандартът на живот е изключително нисък. Защо пътуванията са толкова скъпи?
Извънредно скъпо е да се организира сигурността. В Афганистан например имаме шофьор с брониран автомобил, охранител и местен екскурзовод. И тримата са винаги с оръжие, те са обучени телохранители. Освен това сключваме скъпи застраховки, които покриват всякакви нещастни случаи. Организираме и пътувания в Северна Корея. Там животът на туристите не е застрашен, но те са длъжни да харчат по 350 долара на ден. Такова е изискването на режима.

В рекламата си казвате, че вашите групи влизат в контакт с местните хора, че могат да обядват и вечерят с тях или да нощуват в дома им. Как става това, след като до туристите винаги са въоръжените охранители?
Когато например сме в някое село в Ирак, охранителите не носят открито оръжието. Екскурзоводът ни има пистолет в джоба си, а охранителят е на двайсетина метра и ни охранява оттам. Ние не сме войници, а туристи. В Северна Корея е много по-трудно да се разговаря с местни хора, чужденците почти винаги се движат в нещо като измислен балон. Ако случайно бъде позволено да се снима, ситуацията е инсценирана - хората трябва да ни изиграят колко извънредно щастливи севернокорейци са те.

Не е ли някакъв вид сарказъм, когато богати туристи пътуват през отпуската си в кризисни райони, за да видят малко мизерия?
Съвсем не. Не това е причината да организираме тези пътувания. Туристи пътуват до Кения, до Индия - там често пъти хора умират пред очите им. В Иран и Ирак това не е така. Не пътуваме в райони, където се водят бойни действия, а в части на страната, които са сравнително стабилни. Освен това Babel Travel дарява пет процента от цената на екскурзията за проекти в региона. По този начин подпомагаме училища, организации, които работят с жените, или понякога строеж на път между две села.

Кога ще организирате екскурзия до Йемен или Сирия?
Със сигурност не в скоро време. Все пак ми е мил животът. В момента не бих пътувал и в северозападната част на Пакистан или в южната част на Сомалия. Но скоро ще разработя екскурзии в Сиера Леоне и в Либия.

Случвало ли се е ваша група да се озове в опасност?
Шофьорът ни в Афганистан говореше по телефона си, докато шофираше и на едно кръстовище зави в грешна посока. Няколко километра се движихме към селище, което е в ръцете на талибаните, преди той да разбере грешката си и да завие обратно. Това можеше да завърши зле. В повечето случаи опасността се създава от глупост.

Автор Интервю: Софи Крокол за списание GEO

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене