Брюксел ще бъде домакин на първото световно първенство по слам поезия

Брюксел
Снимка: Пиксабей

Брюксел ще бъде домакин на първото по рода си Световно първенство по слам поезия от 26 до 29 септември. 40-те най-добри слам поети в света ще се борят за световната титла в Кинеполис Брюксел (Kinepolis Brussels), предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Първенството е плод на фантазията на Световната организация на слам поезията (World Poetry Slam Organisation), мрежа, която обединява сламъри от цял ??свят. Те са се подготвяли две години зад кулисите и са направили като отправна точка съвместна харта, в която приобщаването, свободата на словото, деколонизацията и правата на LGBTQ+ са важни ценности.

Чрез белгийския слам поет Филип Меерсман беше изграден мост със съинициаторите Криейтив Ратинг (Creative Writing), Вилемсфондс Брюксел (Willemsfonds Brussel) и творческата агенция „Хюре“ (Hurae). Резултатът е грандиозен турнир, в който ще участват слам поети от Мексико, Чад, Мадагаскар и Австралия.

Белгия е представена от 32-годишната Мари Дара. Тя ще се опита да използва думите си, за да нокаутира опонентите си образно казано. „Ние използваме правилата на поезията, но не им се подчиняваме. Тази артистична свобода ви позволява наистина да разкажете личната си история. Това прави толкова интересно и интензивно да наблюдаваш други поети по време на работа“, казва Дара.

Полуфиналите ще се проведат на 27-28 септември, последвани от големия финал на 29 септември. Събитието ще бъде представено на няколко езика и всички текстове се прожектират на нидерландски, френски, английски и испански.

Световното първенство по слам поезията предлага също презентации, семинари и други дейности през цялата седмица на различни места в Брюксел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Класация на либидото на всяка зодия
Брад Пит ще участва в нов филм за Формула 1
Вашият най-досаден навик, когато сте във връзка, базиран на зодията ви - втора част
Шакира: Не съм готова за сериозна връзка
Валери Григоров и Мария Бакалова са разделени?

Напишете дума/думи за търсене