Брюксел ще бъде домакин на първото световно първенство по слам поезия

Брюксел
Снимка: Пиксабей

Брюксел ще бъде домакин на първото по рода си Световно първенство по слам поезия от 26 до 29 септември. 40-те най-добри слам поети в света ще се борят за световната титла в Кинеполис Брюксел (Kinepolis Brussels), предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Първенството е плод на фантазията на Световната организация на слам поезията (World Poetry Slam Organisation), мрежа, която обединява сламъри от цял ??свят. Те са се подготвяли две години зад кулисите и са направили като отправна точка съвместна харта, в която приобщаването, свободата на словото, деколонизацията и правата на LGBTQ+ са важни ценности.

Чрез белгийския слам поет Филип Меерсман беше изграден мост със съинициаторите Криейтив Ратинг (Creative Writing), Вилемсфондс Брюксел (Willemsfonds Brussel) и творческата агенция „Хюре“ (Hurae). Резултатът е грандиозен турнир, в който ще участват слам поети от Мексико, Чад, Мадагаскар и Австралия.

Белгия е представена от 32-годишната Мари Дара. Тя ще се опита да използва думите си, за да нокаутира опонентите си образно казано. „Ние използваме правилата на поезията, но не им се подчиняваме. Тази артистична свобода ви позволява наистина да разкажете личната си история. Това прави толкова интересно и интензивно да наблюдаваш други поети по време на работа“, казва Дара.

Полуфиналите ще се проведат на 27-28 септември, последвани от големия финал на 29 септември. Събитието ще бъде представено на няколко езика и всички текстове се прожектират на нидерландски, френски, английски и испански.

Световното първенство по слам поезията предлага също презентации, семинари и други дейности през цялата седмица на различни места в Брюксел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-желаната от милиони италианци Белен: След 12-тата изневяра на мъжа ми спрях да броя
Нана приветства от САЩ новата водеща на "Съдебен спор" Ромина Тасевска
Джулия Робъртс: Филмът "Хубава жена" трябваше да бъде доста по-мрачен
"All I Want for Christmas Is You" на Марая Кери вече не е най-слушаният коледен хит

Напишете дума/думи за търсене