Режисьорът Андрей Кончаловски днес навършва 85 години

Андрей Кончаловски 
Снимка: Архив

Режисьорът, сценарист и продуцент Андрей Кончаловски, печелил два пъти наградата "Сребърен лъв" на кинофестивала във Венеция, днес навършва 85 години, предаде ТАСС.

Той разказа пред руската информационна агенция, че се отнася спокойно към подобни празници и не възприема юбилея като "повод за нещо глобално". Обикновено със съпругата си Юлия се среща с близки приятели, без пищни тържества, пише БТА.

Режисьорът има много творчески планове. Той вече е започнал работа по сериал за събитията около Октомврийската революция. В края на август трябва да приключи кастингът, снимките са насрочени за есента. Те могат да продължат около година.

Кончаловски планира да работи и в театъра. През пролетта се състоя премиерата му в Московския градски театър - той постави "Укротяване на опърничавата" по Уилям Шекспир. Както направи трилогията за Чехов, сега смята да постави трилогия за Шекспир - комедия, трагедия, фентъзи. Следващото представление ще бъде "Макбет". Заради снимките на сериала, работата по продукцията е отложена за края на 2023 г.

За годишнината най-добрите филми на Кончаловски ще бъдат излъчени по руски телевизионните канали.

Ретроспектива на най-известните филми на режисьора ще има и в кината в цяла Русия до 31 декември. В нея са включени от "Първият учител" (1965) до филма "Скъпи другари!" (2020 г.). Освен това в Москва, Санкт Петербург, Калининград, Новосибирск и Екатеринбург се провежда ретроспектива от дванадесет избрани филма на Кончаловски.

Андрей Кончаловски е син на писателя и поета Сергей Михалков, брат на режисьора Никита Михалков. Той е един от малкото руски режисьори, които са известни в цял свят. Кончаловски работи в Мосфилм и в Холивуд, прави театрални и оперни постановки в страни, пише сценарии и книги, снима за телевизия.

Сред филмите на Кончаловски са "Романс за влюбени", "Историята на Ася Клячина, която обичаше, но не се омъжи", удостоен с наградата на Международната асоциация на филмовите критици на Берлинале през 1988 г. и две награди "Ника" , "Дворянско гнездо", "Кокошчицата Ряба", "Влакът беглец", "Танго и Кеш", "Вуйчо Ваньо", "Домът на глупците", "Одисей", "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин", "Рай", "Грях".

Андрей Кончаловски е написал 34 сценария, режисирал е 27 филма, поставил е три пиеси и пет опери, публикувал е шест книги и повече от 100 журналистически статии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене