Израелска противорадиационна жилетка ще бъде тествана в дълбокия космос

В открития Космос (снимката е примерна)

 Израелска противорадиационна жилетка ще бъде тествана в дълбокия космос.

Мисията „Артемида I“ (Artemis I), първият интегриран тест на космическия кораб „Орион“ на НАСА, ще разполага с разработена от Израел технология, която може да се окаже ключова за дългосрочното присъствие на хората в космоса, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

Като първата от поредица усложняващи се мисии, „Артемида I“ ще тества полет без екипаж, който да осигури основата за разширяване на човешкото присъствие до Луната и отвъд нея, предаде БТА.

Това е първата лунна мисия на НАСА от 50 години насам. Тя ще тества възможностите на „Орион“, който в продължение на шест седмици ще измине около 40 000 мили отвъд Луната и обратно до Земята.

В пътуването в дълбокия космос ще участва екипаж от кукли-манекени, едната от които на име Зохар (блясък), а другата - Хелга. Те ще стигнат по-далече от всеки човек досега, като по време на полета ще бъдат осъществени различни биологични експерименти. Фокусът на тестовете е радиационната среда в близост до Земята и Луната.

„Орион“ ще излезе извън защитния антирадиационен пояс на Ван Алън близо до Земята, който предпазва астронавтите на Международната космическа станция от космически лъчи.

Матрьошка АстроРад радиационен експеримент (Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE) ще тества жилетката „АстроРад“, разработена от израелската компания „СтемРад“ (StemRad), чието предназначение е да предпазва астронавтите от вредното лъчение в космоса. Само Зохар ще носи жилетката за антирадиационна защита „АстроРад“, чието ниво на защита ще бъде тествано от хиляди монитори.

„За нас е чест да бъдем една от малкото страни, които успяха да въведат оригинална технология за „Артемида I“. Фактът, че израелското знаме ще се развява върху костюма на Зохар в космоса, ни изпълва с гордост“, каза Израелската космическа агенция.

Ако експериментът е успешен, има голяма вероятност израелската технология да стане стандарт в бъдещите мисии в дълбокия космос до Луната и Марс.

Този тест е още една фаза след серия от ергономични експерименти, извършени с жилетката от астронавти на Международната космическа станция.

(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене