Задържаха турската певица Гюлшен

Певицата отдавна предизвиква гнева на консервативните среди заради сценичните си костюми и подкрепата си за правата на ЛГБТИ+ общността.

Известната турска поп изпълнителка Гюлшен бе задържана днес в рамките на разследване, предприето срещу нея за "подбуждане на народа към омраза и враждебност" заради нейно изказване за възпитаниците на ислямските религиозни средни училища. Това предаде опозиционният турски сайт бианет, цитиран от БТА.

Главната прокуратура на Истанбул започна разследването късно вчера, след като в социалните мрежи бе разпространен видеозапис от концерт на изпълнителката.

Гюлшен бе задържана, след като даде показания пред прокурора в съда в Истанбул, посочва бианет.

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк Гюлшен е била задържана в дома си, преди да бъде отведена в прокуратурата.

Разследването се води от Истанбулската републиканска прокуратура на основание, че с репликите си по време на концерт певицата е нарушила член 216 от Турския наказателен кодекс. Сайтът Ен сон хабер поясни, че с репликите си на концерта през април Гюлшен намекнала, че обучението в училища от типа "имам хатип" води до "извращения".

До разследването се стигна, след като певицата стана мишена на проправителствените медии и социалните мрежи заради изказванията си, посочва бианет.

След като видеото започна да се разпространява в социалните мрежи, бяха публикувани хиляди туитове с хаштагове "Гюлшен да бъде арестувана" (#GulsenTutuklansin) и "Знай си мястото, Гюлшен" (#HaddiniBilGulsen).

Певицата отдавна предизвиква гнева на консервативните среди заради сценичните си костюми и подкрепата си за правата на ЛГБТИ+ общността.

Правителствени представители и директорът на Дирекцията по вероизповеданията (Диянет) Али Ербаш също критикуваха Гюлшен заради нейните забележки.

Гюлшен
Гюлшен
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене