Разкопават двор в Португалия за огромен динозавър

Снимка:  Faculty of Sciences of the University of Lisbon

Учени разкопават в двор в Португалия останките на огромен динозавър, който може да се окаже, че е най-големият откриван досега в Европа, предаде Би Би Си, цитиран от БНР.

Фосилизираният скелет на завропод бе открит в района на град Помбал, централната част на Португалия, през 2017 г., когато мъж започнал да си строи къща.

По-рано този месец палеонтолози от Португалия и Испания изкопаха част от гръбнака и ребрата евентуалния брахиозавър (вид завропод), които предполагат, че огромното влечуго е било дълго 25 метра и високо 12 метра.

Скелетът е открит в седиментни скали от периода Горна юра, което предполага, че е на възраст около 150 милиона години.

Завроподите са били най-големи от всички динозаври и най-голямото животно, живяло някога на сушата. Та са били с дълги шии и опашки, хранели са се с растителност и са ходили на 4 крака.

Скелетът в Португалия е открит в позиция, в която динозавърът вероятно е умрял. Затова учените се надяват, че могат да изкопаят още от него.

"Не се среща често да бъдат открити всички ребра на животно като това, както и в позиция, съответстваща на оригиналното анатомично положение", каза Елизабете Малафая, изследовател от Научни факултет на Лисабонския университет, пред сайта Phys.org.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене