Лирическите герои Васко Жабата и Цеца Мецата - дрогата, която праща в транс от Лувъра до Балканите

Оркестър "Камчия"
Личен архив

  •  Песента на 30 години “Комбайна Вършачка” на оркестър “Камчия” е хит в тикток с 5,7 милиона гледания в ютюб
  •  Сърбите си татуират жаби, фланелки с действащите лица - тренд в подаръците

Няма да се караме, няма да се биеме.

Вечер, като лягаме, колело ще караме.

Чуете мелодии, хора, народни песни, цигански кючеци, всичките са лесни.

Комбайна вършачка палаванте трошачка.

На китарата Васко Жабата, той ще свири, драги гости само за вас.

Чуете мелодии, хора, народни песни, цигански кючеци, всичките са лесни.

На микрофона Цеца Мецата тя ще пее драги гости само за вас.

Чуете мелодии, хора, народни песни, цигански кючеци, всичките са лесни.

На китарата Васко Жабата... Едва ли вече има човек в България, който да не е чувал този текст и мелодията веднага да не му се забие в главата. А после да продължи да тананика и за Цеца Мецата на микрофона. Забавният текст лесно се помни и почти всеки, който го чуе, започва да го припява.

Рефренът за Васко Жабата на китарата е от песента “Комбайна Вършачка” на варненския оркестър “Камчия”. Тя и преди 30 години е забавлявала българите, като се е свирела на сватби и кръщенета. 

Кадър от видеоклипа на песента “Комбайна Вършачка”от 2001 година. 
СНИМКА: ЮТЮБ
Кадър от видеоклипа на песента “Комбайна Вършачка”от 2001 година. СНИМКА: ЮТЮБ

Песента е с

неизвестен автор,

като се приема по-скоро като част от народното творчество. Изпълнител е Ангел Павлов.

За да се забива отново в главите ни и днес “Комбайна Вършачка”, е виновен тикток. Това приложение, което е известно предимно сред младите, прави чудеса със старите позабравени песни.

Интересните и забавни клипчета, които циркулират из тази социална мрежа, бързо превръщат песни или танци в хит. Това лято несъмнено най-слушаната песен в тикток е за Васко Жабата, но не само у нас, а на целите Балкани.

Забавният текст се върти по дискотеки, барове и ресторанти и се пее с пълно гърло на чист български от съседите.

Всичко започва в началото на лятото, като кой първи пусна песента в тикток, все още не се знае. Но и няма огромно значение, защото само за дни вълната от популярност на Васко Жабата помете интернет пространството.

Вече се споделят стотици миймове, шеги и колажи с този лирически герой. Клипът на песента в ютюб у нас има над 5,7 млн. гледания.

Това е толкова позитивно, затова песента е добра за всички, а българинът изглежда толкова добродушен и безобиден, истинска доброта излиза от него...

Днес се разхождам из Париж, столицата на културата, недалеч от Лувъра. Усилена до краен предел, от близката гостилница се чува Васко Жабата. Гостите са в транс. Най-силната песен на Балканите в последните 10 години

Не знам как действа хероинът, но вероятно е подобно на това. Трети ден тялото ми не спира да ме моли за този свръхестествен звук

Голям хит в Сърбия. Поздрави на лудите българи Колкото повече слушам и гледам, толкова повече откривам съвършенството на този шедьовър

Да живее Васко Жабата, благодаря ти, че ни даде такава класика в жанра

Това е много малка част от коментарите под песента в ютюб. Повечето са от сърби и македонци.

Как стига до Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина е чудно за повечето слушатели, а и за самите музиканти. Всекидневно се споделят кратки клипчета на

препълнени дискотеки в съседните държави,

в които всички пеят с пълно гърло на чист български език

Провеждат се дори анкети сред гражданите на Белград, в които влогъри питат случайни минувачи по улиците дали са чували българската песен за Васко Жабата. Отговорът, разбира се, е да.

“Забелязахме, че се слуша много , преди месец- месец и половина. Младите ни казаха, че голям хит става нашата песен. Аз не ползвам тикток и не бях забелязал, но се зарадвахме”, разказва музикантът Петър Иванов от оркестър “Камчия”. Само за дни в официалната страница на оркестъра има десетки съобщения от сърби и македонци, които питат кой е Васко Жабата. Всъщност този въпрос продължава да тормози съседите ни, защото в много чужди медии не е разяснено. Според журналистите там текстът е за китариста на оркестъра, а певицата я наричат Цеца Мецата.

“Всеки ни пита кой е, но няма такъв, както и Цеца Мецата. Това са лирически герои. Няма изпълнители с такива прякори, певицата не се казва Цеца и не ѝ викат Меца”, категорично казва музикантът Петър Иванов. Според него интересът към песента нараства още повече и дори съседите ни си правят татуировки с жаби, каквито снимки е видял във фейсбук.

А у нас вече се продават тениски с лирическите герои, които стават все по-модерен подарък за празник. 

Музикантите от оркестъра : Ангел Павлов, Петър Иванов, Снежина Иванова, Борис Иванов и Недко Цанев от ляво надясно
Музикантите от оркестъра : Ангел Павлов, Петър Иванов, Снежина Иванова, Борис Иванов и Недко Цанев от ляво надясно

Летният хит всъщност нашумява у нас за пореден път. Песента “Комбайна Вършачка” е създадена преди 30 години, като Ангел Павлов я изпълнява с други оркестри на различни сватби и веселби. Доказателство за това има отново в интернет, където се споделя клип от 1991 година. На него се вижда как десетки мъже и жени танцуват кючеци на песента с фолклорно звучене.

След няколко години оркестър “Камчия” кани Ангел Павлов да се присъедини към музикантите и заедно записват песента “Комбайна Вършачка”.

Видеоклипът към нея е направен през

2001-а година,

като на него се виждат акордеониста и изпълнител Ангел Павлов, създателите на оркестъра - Мария Иванова (вокал) и Иван Иванов (гъдулка), както и единият им син - Борис, който свири на клавир.

“Тази песен е направена на майтап, за забавление. Оркестър “Камчия” е създаден от нашите родители през 1983 г., а аз и брат ми Борис, който е клавиристът, поехме щафетата”, разказва Петър. Той не присъства във видеоклипа на песента, защото тогава е твърде малък и не свири. “В клипа на песента се вижда баща ми, който е на гъдулката, а майка ми е жената, която се кара на пияния мъж. Тя е много известна народна певица в нашия край. Казва се Мария Иванова, но всички я наричаха Народната певица”, разказва Петър.

Освен музикант и координатор мениджър на оркестъра Петър Иванов е и танцьор. А от няколко години е основател на формация “Балкански ритми”, като в нея танцуват 10 танцьори. Петър е завършил Музикалното училище във Варна, което сега се нарича Национално училище по изкуствата “Добри Христов”. “Музикантите от оркестъра се занимават и с друга дейност, не само с участия. Аз съм водещ и диджей. От доста години съм хореограф, имам школа и преподавам на много деца”, разказва Петър. Брат му Борис, който свири на клавир, е ръководител на оркестъра, а неговата съпруга Снежина Иванова е певицата. Двамата работят в заведение и допълнително имат бизнес в строителството. Гайдарджия пък е Недко Цанев, който преподава в Националното училище по изкуствата “Добри Христов”.

Музикантите от оркестъра не са свикнали да бъдат толкова известни и дори в началото се притесняват от това. Изпълнителят на хита това лято Ангел Павлов още не е свикнал да бъде навсякъде по социалните мрежи. Всички са го кръстили Васко Жабата, показват негови участия преди години и го наричат попова лъжичка. “Ангел е с огромно чувство за хумор, но е много притеснителен като човек. Всичките колажи, миймове в интернет не му действат добре. Не е свикнал да е толкова известен и не се чувства добре така”, казва Петър за своя колега.

Той също изпитва притеснение и неудобство от това, че стана толкова известен не само у нас, ами и в съседните държави. Всекидневно става свидетел на това хората около него да коментират песента и да го разпознават веднага, щом го видят. Неговите две деца обаче му се сърдят, защото непрекъснато говори по телефона да урежда интервюта в български и чужди медии.

Оркестър “Камчия” е канен редовно на сватби и тържества, но само в областта на морската столица. Свири всякакви жанрове - народни песни, естрадни, гръцки и сръбски. “Не сме чалга оркестър, защото ставаме известни с една песен, която е кючек, но не сме такъв тип оркестър”, пояснява Петър.

От няколко седмици получават покани за участия и от далечни кътчета на България. Според музикантите това се дължи на огромния интерес към тях в момента. Освен в България обаче оркестър “Камчия” получава предложения да свири в Сърбия. Различни механи и барове искат да чуят на живо Васко Жабата, но засега оркестърът отказва. “Имаме доста покани от механи в Сърбия. Някои ги отказахме, защото преценихме, че там не ни е мястото. Ще си изпеем нашия хит и оттам нататък какво ще свирим? Право хоро, ръченица, дайчово... никой няма да се зарадва да ги чуе. Може да направим един час програма, но 4-5 часа, както те искат, цяла вечер, няма какво да правим”, казва Петър Иванов.

За феновете на песента в Сърбия все пак има успокоение.

Оркестърът ще свири и пее на 8 октомври в Белград

Музикантите са поканени на концерт, като ще се качат на сцената заедно с хърватски оркестър.

“Комбайна Вършачка” съвсем скоро ще има нов видеоклип, като песента ще звучи по-модерно и малко по-различно. Според музикантите няма да бъде толкова ефектен, като предишния, където подпийнал мъж се прибира вкъщи и жена му му се кара, но ще се постараят.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене