Кинофестивалът „Любовта е лудост“ раздаде награди

Международният филмов фестивал "Любовта е лудост“

Радослав Спасов получи наградата за цялостно творчество на 30-ия Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ на церемонията по откриването на събитието във Фестивалния и конгресен център – Варна, предаде БТА. От сцената той благодари на екипа на фестивала, че са се сетили за него в този много труден момент за българското кино.

„Аз започнах от нулата и се развивах като автор постепенно, от една позиция на друга“, сподели операторът. „Първият голям мой учител на морал и на професия е Димо Коларов, който тогава ме взе за асистент и аз направих два-три хубави филма с него. След това вече дойде златният миг, в който ние с Георги Дюлгеров направихме „Изпит“. Оттук нататък много български режисьори ми обърнаха внимание“, разказа Радослав Спасов. Той сподели схващането си, че в онези години за младите кинотворци у нас е имало голяма грижа, среда, в която да се обучават, а творческите колективи са създавали приятна атмосфера за тях.

„Надявам се обаче с наградата за цялостно творчество да не се затваря цикъла на моята работа в киното“, пожела си Радослав Спасов. Той е оператор, сценарист и режисьор, завършил във ВГИК, Москва. Снимал е филми като „Лачените обувки на незнайния воин“, „За къде пътувате“, „А сега накъде“ на Рангел Вълчанов; „Авантаж“ и „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров; „Мъжки времена“ и „Вилна зона“ на Едуард Захариев; „Време разделно“ на Людмил Стайков. Режисьор и сценарист е на „Сирна неделя“, „Откраднати очи“, „Пеещите обувки“ и „Живи комини“.

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ почете с награди още двама души на своето 30-то издание. Това са хора, които са помогнали при прохождането на форума и са го подкрепяли в първите му стъпки, каза художественият директор проф. Александър Грозев.

Награда получи бившият кмет на Варна Христо Кирчев, който сподели, че в онези трудни и бедни години в началото на 90-те кинофестивалът във Варна е създаден с усилията на хора, носещи културата в сърцето си. Той благодари на всички общинари, които са помогнали да се постави началото на кинофорума, както и на още седем значими фестивала след него. Кирчев пожела "да не гледаме все на Запад, а да виждаме, че и тук, при нас, се случват хубави неща".

Вторият приз за приятелство и подкрепа екипът на „Любовта е лудост“ връчи на Свилен Спасов от клуб „Отворено общество“ – Варна, който също има заслуга да започне успешно фестивалът. При приемането на наградата си той пожела на българските кинематографисти да правят повече филми за успеха.

Фестивалът „Любовта е лудост“ продължава до 4 септември във Фестивалния и конгресен център – Варна, като на 2 септември ще бъдат обявени наградените филми от конкурсната програма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене