Тормозена като дете, че е отгледана от лесбийки, Сана Марин прави дръзка революция във Финландия

Сана Марин влиза в политиката още на 20 г.

СНИМКИ: РОЙТЕРС

36-годишната премиерка бе атакувана със скандални видеа, след като се опъна на Русия

“Аз съм човешко същество. Понякога също жадувам за радост, светлина и удоволствие в тези трудни времена”, каза финландската премиерка Сана Марин, докато се бореше със сълзите си. През последните седмици тя е подложена на серия от атаки с видеа и снимки, показващи как танцува бурно в нощни клубове, как нейни разголени приятелки се целуват в правителствената резиденция, прикривайки гърдите си с табелка “Финландия”.

36-годишната Марин се извини за фотографията и я нарече неуместна, но критиките срещу нея не стихват. Успоредно с това се надига и вълна в социалните мрежи в нейна подкрепа. Стотици жени публикуваха свои клипове как танцуват. Сред тях имаше евродепутат, журналисти, изследователи и дами на високопоставени бизнес позиции от цял свят. Всички те призоваваха да се купонясва след работа, което всъщност прави и Сана Марин.

Тя обяви, че не е пропуснала нито една задача, нито един работен ден и никога не би го направила, за да се забавлява, но смята, че човек не трябва да се отказва от радостите, на каквато и позиция да се намира, защото те са необходима част от живота.

“Искам да вярвам, че хората гледат работата, която вършим, а не това, което правим в свободното си време”, добави Марин при поредната си пресконференция по въпроса. Тя се бори с нокти и зъби, за да убеди финландците, че не е сторила нищо лошо. Подложи се на тест за наркотици, след като се появиха внушения, че

бурните танци може да са под въздействието на дрога

И макар резултатът му да бе отрицателен, критиките от опонентите ѝ не спряха, както и пускането на нови компрометиращи кадри.

Някои световни медии видяха връзка между скандалите и отказа на Финландия да пази неутралитет по отношение на войната в Украйна. Въпреки съседството си с Русия тя подкрепи Киев и поиска да се присъедини към НАТО, когато военният конфликт започна. “Друга мисъл, която лесно може да се намери онлайн, най-вече от хора извън Финландия, е дали руснаците са набелязали Марин в кампания за дигитален шпионаж. Моментът на скандала, казват те, е подозрителен, тъй като дойде, когато Финландия обяви, че ще намали драстично броя на визите за руски туристи и наближава краят на процеса за присъединяване към НАТО”, коментира “Евронюз”. Според медията финландците като цяло са доста наясно с усилията за дезинформация, след като наскоро оглавиха индекса за медийна грамотност - годишна класация на европейските страни, измерваща устойчивостта срещу фалшиви новини. Освен това темата с купоните на министър-председателката им вече отпада от водещите места в авторитетните медии, което също се смята за знак, че Сана Марин отново успява да убеди общественото мнение, че не е сторила нищо, което да я прави непригодна за премиер на Финландия.

Тя вече на няколко пъти води аналогични битки. Бе подложена на критика, че е използвала продукти, купени с обществени средства, за да приготвя храна на съпруга си и 4-годишната им дъщеря в правителствената резиденция. И макар и други нейни предшественици да са го правили, Марин върна парите. По-късно бе иронизирана, че обича сама да чисти резиденцията. Бе атакувана и че е отишла в бар, след като е контактувала със заразен с коронавирус министър, но тя успя да докаже, че не е получила съобщение за неговия положителен тест, тъй като е оставила телефона си вкъщи. Което пък автоматично повдигна въпрос как тя ще бъде открита, ако нещо важно се случи в държавата. Марин разкри, че има друг специален телефон, който стои в охраната ѝ за извънредни ситуации.

Тя се старае да води нормален живот като всеки млад човек, въпреки че

още на 20 години влиза в политиката

Вегетарианка е. Ходи на рок фестивали, появява се с кожено яке на публични места, дори се снима за финландското лайфстайл списание по сако, облечено на голо. Критиците ѝ я обвиниха в безвкусица и уронване на премиерската длъжност, но отново стотици излязоха в нейна подкрепа, публикувайки подобни свои снимки в социалните мрежи. Някои коментатори смятат, че с дръзкото си поведение тя прави революция по отношение на мястото на жените в политиката.

Марин описва себе си като дете, израсло в семейство на дъгата. Майка ѝ е отгледана в сиропиталище. Баща ѝ има проблеми с алкохола и малко след раждането на Сана двамата се разделят. Майка ѝ заживява с друга жена, което в онези години не е много популярно дори за финландското толерантно общество. Като дете Сана е

тормозена, че е отглеждана от лесбийки

В свое интервю признава, че се чувствала невидима, защото не можела да говори открито за семейството си. На 15-годишна възраст започва да работи в пекарна и да разнася вестници, за да има джобни пари, докато учи. Макар да са живеели с оскъдни финанси, майка ѝ успява да ѝ внуши, че може да постигне всичко, което иска. Така тя става първият човек в рода си, завършил висше образование.

След като получава диплома по публична администрация, се впуска в политиката. На 27 г. оглавява общинския съвет в град Тампере. По-късно е избрана за депутат от лявоцентристката Социалдемократическа партия. Харизмата ѝ бързо е забелязана от партийния лидер Анти Рине, който я прави свой заместник. Първоначално Марин е назначена за министър на транспорта и комуникациите в правителството му, но след като е принуден да подаде оставка, го наследява на премиерския пост, превръщайки се в най-младия министър-председател. Само на 34 г. ѝ се налага да преведе Финландия през коронавирусната криза, а след това да се противопостави и на руската инвазия в Украйна. Досегашните социологически проучвания показват, че хората смятат, че се е справила добре, и тя се радва на одобрение. Според анкетите голяма част на подкрепата за нея се дължи на факта, че тя не робува на политическите стереотипи, с което си изгражда образ на политик от ново поколение. Много умело играе на струната на сексизма, като винаги подчертава, че критиките към нея обикновено са продиктувани от това, че е млада и е жена. Все неща, с които Финландия смята, че отдавна е скъсала, тъй като се слави като една от най-напредналите страни по отношение на равенството на половете и толератността към различните. 

Критиките от опонентите и? не спрират, както и пускането на нови компрометиращи кадри.
Критиките от опонентите и? не спрират, както и пускането на нови компрометиращи кадри.

Ставайки премиер, Сана Марин се омъжи за бившия футболист и предприемач Маркъс Райконен. Двамата са заедно от 16 г. и имат малка дъщеря. По този начин тя допълни образа си на млада жена, която успешно съчетава политическа кариера с щастлив личен живот. Борейки се със скандалите около купонджийските кадри, наскоро Марин каза, че

не е правила нещо, което да не може да сподели със съпруга си,

и по този начин парира повечето си критици.

През следващата година във Финландия предстоят избори и ще стане ясно дали Сана Марин е успяла да убеди финландците, че политиците трябва да бъдат съдени по работата им, а не как се забавляват в свободното си време. Каквито и да са резултатите от вота, тя вече успя да си спечели световна популярност. Германският “Билд” я нарече най-готиния премиер на света. Би Би Си я нареди сред 100-те вдъхновяващи жени, а “Форбс” я постави на 85-о място сред най-влиятелните дами в света. 

Сана Марин заедно с мъжа си на сватбата им
Сана Марин заедно с мъжа си на сватбата им

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене