Кой може да купи "Ман Юнайтед", да взриви Марс и да набие Путин? Майтап, бе Илон!

Мултимилиардерът Илон Мъск СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-богатият на планетата е активен в “Туитър”, но е важно да се знае кога се шегува ексцентрично и кога е сериозен. Разликата е милиарди долари

Преди дни мултимилиардерът Илон Мъск написа през профила си в “Туитър”, че ще купи английския футболен клуб “Манчестър Юнайтед”. Това, разбира, се предизвика фурор в социалните мрежи, но за кратко - Мъск бързо внесе яснота, че всъщност се шегува.

Когато обаче богатството ти се оценява на 219 милиарда долара, когато имаш 104 милиона последователи в “Туитър”, защото минаваш за един от големите световни визионери, всяка твоя буква може да предизвика пазарни (и други) сътресения. Затова на много хора шегите на Илон Мъск не им се струват особено забавни.

Защо активността на Мъск в “Туитър” предизвиква голям интерес? Хората поначало са любопитни

да надникнат в главите на супербогаташите -

какво мислят, какво споделят. Най-богатите и влиятелни хора в света обаче по понятни причини не се изказват публично под път и над път, а когато го правят, внимателно преценяват (и заедно с тях цели батальони от скъпоплатени консултанти) всяка своя дума.

Илон Мъск обаче създава впечатление, че просто вади телефона си и поства нещо, което му е хрумнало току-що.

Всички, които следят изявите на предприемача в социалните мрежи, знаеха, че купуването на “Манчестър Юнайтед” беше шега, още преди да бъде пояснено. Нека видим част от тези изяви и какво кара много хора да наричат “бащата” на проектите SpaceX и “Тесла” Краля на “Туитър”.

Когато Мъск предизвика Путин на ръкопашен бой

“Отправям предизвикателство към Владимир Путин на единоборство. Залогът е Украйна.”

Хаотичният хумор на Мъск предизвика много реакции, включително тази на лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров, който препоръча на Илон да не мери сили с Путин и му предложи тренировки в Чечня, в случай че все пак иска да го направи.

Един от многото пъти, в които Мъск с туит повлия на пазара

В началото на 2021 г. голяма група от хора в социалната мрежа “Редит” си поставиха за цел да вдигнат цената на акциите на компанията “ГеймСтоп”.

Този феномен не беше пропуснат и от Мъск, който само с писането на един туит в тематиката на групата успя значително да качи акциите на компанията. Подобно нещо прави Мъск и с криптовалутата DogeCoin.

Когато Мъск искаше да бомбардира Марс

Една от най-съкровените мечти на магнат, която е споменавал в много интервюта, е колонизацията на Марс. Въпреки това в един от туитовете си той спонтанно призовава планетата да бъде бомбардирана. Впоследствие дори пуска тениски със слогана Nuke Mars. Изглежда, че дори написано в духа на шегата, чисто технически подобно действие не би било напълно безпредметно, защото това би спомогнало за предизвикване на затопляне на планетата с цел да бъде обитаема.

Когато Мъск искаше да купи “Кока-Кола” и да върне една от съставките

“Ще купя “Кока-Кола” и ще върна кокаина обратно в нея”, написа милиардерът.

Както е известно, когато през 1885 г. американският фармацевт Джон Пембъртън създава напитката, кокаинът, който тогава е легален и дори често използван в медицината, е част от съставките. Изглежда, Мъск често се шегува, че ще купи това и онова, което оказва съществено влияние в различни пластове на обществото.

Сделката с “Туитър”

Съвсем сериозно обаче през април 2022 г. мултимилиардерът обяви желанието си да купи “Туитър”. На 25 април компанията дори прие офертата му от 46,5 милиарда долара, впоследствие обаче поради неразбирателство от двете страни сделката се разпадна и започнаха съдебни дела. По време на тази сага акциите на компанията скочиха нагоре, когато бордът на “Туитър” прие офертата, и паднаха много, когато Мъск обяви, че се оттегля от сделката.

Един от последните туитове на милиардера впрочем звучи колкото странно, толкова и сериозно. Срив на населението в резултат на ниска раждаемост е много по-голям риск за цивилизацията от глобалното затопляне. Интересното е, че го пише човекът, който в някакъв смисъл предизвика зелена революция в транспорта с електромобила “Тесла”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене