Дани и Емин, които спечелиха “Бургас и морето”, са пели само веднъж заедно на сцена

Младите певци изпълняват “Не те забравям” по време на песенния конкурс в Бургас
Личен архив

17-годишната изпълнителка е още ученичка, а дуетната ѝ половинка

е футболен съдияСамо веднъж са пели заедно на сцена, а с първия им общ дует спечелиха песенния конкурс “Бургас и морето”. 17-годишната Дани Илиева и 20-годишният Емин Ал-Джунейд са децата чудо за музикалната история на конкурса, като грабнаха цели три награди - статуетка и чек за 4500 лева, приза за най-много гласове от онлайн гласуването и награда за текст. Песента, с която се явиха - “Не те забравям”, е по текст на Красимир Ефтимов и музика и аранжимент на Ефтим Чакъров.

Дани е само на 17 години и е най-младата участничка на конкурса. Тя все още е ученичка в карловската гимназия “Васил Левски”. От 8-годишна се обучава в музикалната школа “Карловойс”, където музикален ръководител е нейната майка - Анита Илиева. Емин е три години по-голям от нея, като сега е студент в Университета по приложни науки в Утрехт, Нидерландия (Hogeschool Utrech). Той е избрал да учи специалността креативен бизнес (creative business), която съчетава няколко специалности - дизайн, режисура, музикално продуцентство и мода.

Младата певица Дани е закърмена с музика не само защото майка ѝ е вокален педагог, а и защото баща ѝ е диригент на Военния духов оркестър. Според нея дарбата ѝ да пее е генетично наследена, защото по-голямата ѝ сестра няма нищо общо с музиката. “Сестра ми учи медицина и се определя като музикалния инвалид на семейството. Понякога се опитва да ми припява, но невинаги се получава”, разказва Дани. Като едно музикално семейство всички пеят заедно, а отскоро баща ѝ я учи да свири на пиано и да изпълнява кавъри на любимите си песни. Първият ѝ спомен на сцената е участието ѝ в предаването за деца “Кой е по-по-най” с водещ Бате Енчо. Тогава тя е трябвало да изпее песничка, но се притеснила в последния момент и казала стихотворение. Малко по-късно, когато започва да ходи на музикални конкурси, притеснението ѝ отминава и тя свиква с музикалната сцена. Оттогава не усеща страх, а само адреналин.

Противоположно на Дани родителите на Емин не се занимават професионално с музика, затова той смята, че пеенето му е дарба. “Майка ми е пяла народно пеене, но тя е родом от Разлог - град на културата и традициите, където се набляга много на народната музика. Явно съм докоснат от Господ и ми е отредил да мога да пея”, разказва Емин. Първият му досег с пеенето на сцена става спонтанно, когато е бил в 7-и клас. Преди това винаги си е тананикал различни мелодии вкъщи.

“Мамо, не ме занимавай. Аз и

певец - няма да се получат нещата”,

така отговаря Емин на въпроса на майка си да го заведе на вокален педагог. Още от малък обаче никога не се е притеснявал от публика. В детската градина е участвал в различни пиеси, където е пял и танцувал, но никога не се е смущавал от хората, които са го гледали.

“В края на 7-и клас учителката ми по английски език г-жа Мариета Минова ме помоли да изпеем на завършването “Един неразделен клас”. Аз се съгласих, тъй като нямаше да съм сам”, казва Емин за първото си качване на сцената. На училищния концерт, когато започва песента, съучениците му се разплакват и се прегръщат. Тогава той излиза най-отпред, взема микрофона и започва да пее сам. След това учителката му по английски вижда таланта му да пее и го свързва с вокалния педагог Емил Струнджев.

“Започнах да ходя при него на късна възраст за момчетата - на 13 години. Тогава момчешкият глас мутира. Изкарах късмет, защото тези припявания като малък не са позволили гласът ми да бъде затворен напълно”, разказва 20-годишният изпълнител.

Така Емин започва да ходи при Емил Струнджев, който и до ден днешен е неговият вокален педагог. Участията му по песенните конкурси го запознават с неговата дуетна половинка Дани Илиева. Преди две години той се явява на конкурса за българска песен “Песенна палитра”, организиран от майката на Дани - Анита Илиева. Тогава се запознава с двете и с продуцента Ефтим Чакъров, който е член на журито. “Ефтим ми каза: Приятелю, ти вече не си за конкурси, трябва да чуваме нещо авторско от теб. На протокола си за оценяване дори беше си написал: няма нужда от конкурси, време е за авторска музика”, разказва Емин, който тогава печели първото място. На следващата година като носител на голямата награда той трябва да участва в младежкото жури на конкурса, където е и Дани. “Много ми хареса гласът ѝ, то е една нежност, мекота, красота, много ме докосна”, казва Емин за 15-годишното момиче тогава. Затова предлага да изпълнят дуетна песен. Двамата избират “Огън от любов” на Васил Найденов и разбират, че гласовете им се съчетават много добре.

“Имаме противоположни характери, той е

нахъсан, наперен, много енергичен, аз

съм обрана, невинна

Контрастът ни е много привлекателен на сцената”, така пък Дани описва дуетния си партньор Емин. Двамата за последно се виждат преди година. Един ден продуцентът Ефтим Чакъров се обажда на 20-годишния певец и му предлага да изпее песен, с която да се яви на конкурса “Бургас и морето”. Емин само трябва да избере с кого да я изпълни. “Видях текста на Красимир Трифонов, невероятен беше, много докосващ и нежен. Аз веднага свързах тая нежност, небрежност, морска любов с Дани. Няма кой друг да го изпее толкова нежно и толкова красиво. Звъннах на Ефтим и той попита директно: Дани Илиева ли е?”, разказва Емин. Само за няколко дни обаче бързо сформиралият се дует трябва да запише песента, защото Емин ще трябва да се върне в Нидерландия, където учи. Още на другия ден той пътува до Карлово, репетира на живо с Дани и след това заминава за Асеновград, откъдето е продуцентът. За два дни записват песента.

“Като разбрах, че сме одобрени с още само 11 песни, вече си казах, че сме победители. Да пеем с доказани професионалисти беше достатъчно. Но Емо имаше много високи очаквания. Аз не исках да оставаме разочаровани и постоянно казвах ,че сме победители така или иначе”, казва Дани Илиева. Още с показването си на сцената Емин кара публиката да го аплодира, а на финала всички стават на крака.

Младите изпълнители пуснаха и видеоклип към “Не те забравям”, който е сниман на морето.

Двамата не знаят все още дали биха

продължили като дует,

или ще се развиват самостоятелно, но със сигурност искат да направят още поне една обща песен.

Освен музиката обаче и двамата имат и други интереси. В свободното си време Дани снима видеа за влога си. Те са на различна тематика, като показва как се гримира или готви. Любимата ѝ храна е сушито, като тя сама си го приготвя. Освен да бъде пред камера, удоволствие ѝ доставя и да обработва клиповете.

А Емин е футболен съдия

От 5-годишен той играе футбол, като баща му го запалва по този спорт. Бил е част от “Царско село”, детски футболен клуб “Лъвчета”, детско-юношеската футболна школа “Левски - Раковски”. Преди да замине да учи за Нидерландия той се отказва от футболната си кариера, но иска да се приобщи към съдийското семейство. “Попитах председателите на БФС дали ще е възможно по време на ваканциите да си остана в българските ранглисти. Те се съгласиха и станах съдия и там”, разказва Емин. През този сезон той ще ръководи мачове във “В” група. А на въпроса кое от двете предпочита повече, той отговаря: “Съдийството е спорт, спортът е живот, животът е здраве. Съответно съдийството ме поддържа здрав, за да съм годен да пея”.

Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд държат наградата - чек от 4 500 лв.
Личен архив
Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд държат наградата - чек от 4 500 лв. Личен архив
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене