Гледайте на живо дали ще изстрелят ракетата на НАСА към Луната

Ракетата "Артемис" Кадър: НАСА

"24 часа" предава в реално време последните минути на подготовката и старта на полета от Флорида на новата ракета на НАСА - най-мощната в света, на шестседмична тестова мисия до Луната, петдесет години след последния полет от програмата "Аполо".

Мисията "Артемис 1" (Артемида 1) има за цел да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс.

В рамките на "Артемис 1", която ще продължи 42 дни, капсулата "Орион" без екипаж е изстреляна в орбита около Луната. Целта е да се провери безопасността й за бъдещите астронавти, които ще стъпят на повърхността на естествения спътник на Земята. Сред тях ще бъдат първата жена и първият цветнокож човек. Досега на Луната са стъпвали само бели мъже.

В настоящата ракета обаче хора няма. Пробите през следващите седмици ще се извършат чрез манекени, наподобяващи максимално човешки същества - техните размери, органи и кости, за да се установи до каква степен скафандрите от ново поколение на НАСА ще издържат на условията в дълбокия Космос, където радиацията е изключително силна.                                                            

"Тази мисия въплъщава мечтите и надеждите на много хора. Сега сме поколението "Артемис"", каза през уикенда ръководителят на НАСА Бил Нелсън, цитиран от БТА.

Изстрелването бе в 12,33 часа по Гринуич или 15:33 ч. българско време от стартова площадка 39B на космическия център "Кенеди" във Флорида.

Очакваше се 80 процента благоприятно време за навременно изстрелване в началото на двучасовия стартов прозорец.

Пълненето с гориво на резервоарите започна в нощта на неделя срещу понеделник, но със закъснение от около час заради високия риск от мълнии в този момент.

Зареждането на Ес Ел Ес с над три милиона литра течен водород и кислород трябва да продължи няколко часа.

От НАСА се надяват на по-късен етап да компенсират забавянето.

В знак на променящите се времена стартът е даден от жена - Чарли Блекуел-Томпсън. Жените съставляват 30 процента от работната сила в стартовата зала - срещу само една по време на "Аполо 11".

Изстрелването се очаква да бъде наблюдавано от между 100 000 и 200 000 души, сред които вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене