"Аполония" с поклон към Ибряма, той с концерт за 70-ия си рожден ден

Ибряма свири на кларинет по време на концерт.

Постепенно, постепенно сме стигнали дотук. Тръгнахме с “Изгряващия Орфей”, после с “Балканология”. Аз не съм спирал… Това са плодовете от първите неща – не можеш изведнъж да направиш бомба! Така говори прочутият кларинетист Иво Папазов - Ибряма, променил представите за “сватбарска” музика, пред Би Би Си през 2005 г. Интервюто му е малко след като е получил престижната международна награда на публиката в конкурса на английското радио за уърлд мюзик, присъдена за албума му “Панаир”.

Тази вечер (30 август) Ибряма ще получи още една голяма награда - “Аполон Токсофорос”, която фондация “Аполония” дава за значим принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.

Призът за Ибряма бе обявен още на откриването на “Аполония” на 28 август, но кларинетистът не успя да присъства. Затова наградата ще му бъде връчена тази вечер, когато той изнася голям концерт в Созопол заедно с оркестър “Тракия” и младата народна певица Петя Панева, спечелила последното издание на “Гласът на България”. С концерта музикантът ще отбележи и своята 70-годишнина.

Над 50 събития са включени тази година в програмата на “Аполония” до 5 септември, когато фестивалът приключва.

“Голяма чест е да бъдеш на 38-ата “Аполония”. Не съм предполагал, че ще ми се случи нещо от такава величина”, каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на откриването на фестивала. Той припомни, че за пръв път е бил на него като студент през 1984 г., а за пръв път участва с изложба през 1996 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене