Представление за хора с увреден слух готви театърът в Ямбол

СНИМКА: Архив на театъра

Постановки за хора с увреден слух, онлайн продажби на билети, премиерни заглавия, кръгли маси с гимназисти и нов, по-функционален сайт подготвя Драматичният театър „Невена Коканова“-Ямбол, предаде БТА.

Нововъведенията ще се реализират основно чрез финансиране по проект от Национален фонд „Култура“ за близо 65 хиляди лева, съобщиха на пресконференция днес директорът на театъра Михаил Лазаров и говорителят на културния институт Румяна Стефанова.

Целта е поне част от хората със специфични потребности, които често остават извън концертните и театралните зали, да имат достъп до изкуство. „За начало ще се опитаме да адаптираме два спектакъла за хората със слухови затруднения, които в голяма степен са пренебрегнати от културния живот“, каза Румяна Стефанова. Тя допълни, че се обмисля начина – чрез прожектиране на субтитри или жестомимичен превод на сцената.

Новият сайт ще има и информация за програмата на театъра за месеци напред, като желаещите могат да получават и информационен бюлетин. Актьори от театъра ще популяризират творчеството на Шекспир на срещи с гимназисти от Ямбол и региона. „Шекспир се изучава в училище, но не в пълнота. Това ще бъде в помощ на учениците“, каза още Стефанова.

Ямболският театър подготвя два нови спектакъла, в които ще участва целият му актьорски състав. През януари 2023 г. се очаква премиерата на „Комедия от грешки“ по Уилям Шекспир, с режисьор Николай Кенаров, а сценограф – Габриела Кърджилова. Другото премиерно заглавие е по разкази на родения в Ямбол писател Георги Господинов – „Всичките наши тела“. Режисьор на спектакъла е Мартин Киселов, а сценограф – Борис Далчев.

В репертоара на театъра ще бъде включена и детската приказка „Лъчко и слънчевото царство“ по текст на актрисата Петя Бойчева. За първи път у нас ще бъде поставена и комедията на Валентин Красногоров „Три звезди и три стола“, допълни директорът Михаил Лазаров.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене