Белгийски учени създадоха нов вид човешка клетка, двойник на ембрионалната

Снимка:Архив

Белгийски учени успяха да създадат в лабораторни условия нов вид човешка клетка с помощта на стволови клетки, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Специалистите, работещи под ръководството на професор Венсан Паск, са от Католическия университет в град Льовен.

Новите клетки много приличат на естествените си двойници при човешки ембриони в ранен етап от развитието им. Така изследователите по-добре могат да проучат какво се случва веднага след като ембрионът се имплантира в утробата.

Когато всичко е наред, това става около седем дни след оплождането. В този момент ембрионът става недостъпен за изследване заради технически и етични ограничения. Това накара учените да се заемат с разработване на модели на различни видове ембрионални и извънембрионални клетки, за да изследват човешкото развитие в епруветка.

Екипът от Льовен създаде първия модел на извънембрионални мезодермални клетки. "Те генерират кръвта при ембрион, помагат за прикрепването му към бъдещата плацента и играят роля при формирането на примитивната пъпна връв. При хората този вид клетки се появяват на по-ранен етап от развитието, отколкото при ембриони на мишки, а може да има и други важни разлики между видовете. Това прави нашия модел особено важен: изследванията при мишки може да не ни дадат отговори, които да се отнасят и за хората", обяснява ръководителят на проучването Венсан Паск.

Той споделя: "Много сме развълнувани, защото сега можем да изучаваме процеси, които обикновено остават недостъпни по време на развитието".

Белгийските учени се надяват, че в по-дългосрочен план откритието им ще помогне да се хвърли повече светлина върху медицински предизвикателства като проблеми с плодовитостта, спонтанни аборти и нарушения в развитието.

Разработката е публикувана в специализираното издание "Сел стем сел", припомня БТА.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене