За първи път астрономи заснеха пряк кадър на планета извън Слънчевата система

НАСА представи първата снимка на телескопа "Джеймс Уеб", която разкрива най-далечните изследвани досега места на Вселената.
Снимка: НАСА

Тя е до 12 пъти по-голяма от Юпитер, на около 20  милиона години

Астрономи използваха телескопа "Джеймс Уеб", за да заснемат за първи път директно кадър на планета извън Слънчевата система, съобщи НАСА на сайта си, пише БТА.

Екзопланетата е газов гигант. Изображението, видяно през четири различни светлинни филтъра, демонстрира как мощната инфрачервена техника на телескопа лесно може да заснема светове извън Слънчевата система и да насочва специалистите за бъдещи наблюдения, които да допринесат за повече информация за тях.

"Това е повратен момент не само за "Джеймс Уеб", но и за астрономията изобщо", каза Саша Хинкли, преподавател по физика и астрономия в университета на Ексетър, Великобритания и ръководител на наблюденията с голям международен екип.

"Джеймс Уеб" е международен проект на НАСА в сътрудничество с Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Заснетата екзопланета HIP 65426 b е с маса от шест до 12 пъти повече от Юпитер. Тя е на 15-20 милиона години. Астрономи са открили планетата през 2017 г. с помощта на инструмента SPHERE на Европейската Южна обсерватория в Чили и са я заснели тогава с къси инфрачервени светлинни лъчи.

Наблюдението с "Джеймс Уеб" с дълги инфрачервени лъчи разкрива нови детайли, които базираните на Земята телескопи не са в състояние да уловят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене