Часове преди смъртта си лейди Даяна звъни на синовете си

Принцеса Даяна, принц Хари, принц Уилям и принц Чарлз на събитие за чествания за 50-ата годишнина от края на Втората световна война.
 
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Тя се страхувала за живота си и обмисляла да емигрира в САЩ

На 31 август 1997 г. лейди Даяна се обажда в шотландската резиденция на британската кралица с молба да разговаря със синовете си. 15-годишният по това време Уилям и 12-годишният Хари бързат да играят с братовчедите си и не слушат много какво говори майка им в слушалката, а и очакват да я видят съвсем скоро. Всъщност тя се обажда, за да разбере как прекарват ваканцията си и да каже, че ще забави връщането си от Париж в Лондон с няколко дни. Причината е избухнал политически скандал в Англия около неин призив за забрана на противопехотните мини.

“Аз и брат ми толкова бързахме да ѝ кажем чао

Ако знаехме какво щеше да стане, нямаше да съм толкова безразличен”, ще признае години по-късно принц Уилям.

Даяна звъни още на приятелка и на кралска кореспондентка. Разказва им, че с любовника си Доди ал Файед не прекарват спокойна ваканция във Франция, защото непрекъснато са преследвани от папараци. Но никой в онзи момент не подозира, че това съпътстващо живота ѝ неудобство след шумния ѝ развод с британския престолонаследник принц Чарлз, ще стане причина за нейната смърт още същата вечер. И въпреки продължилото 10 г. разследване в две държави, струващо милиони, и разпитите на над 1000 души, четвърт век по-късно около 60% от хората в Обединеното кралство ще продължават да вярват, че е имало заговор за елиминирането ѝ, а не е жертва на случайна катастрофа в Париж.

Може би защото и самата Даяна приживе изразява съмнения пред няколко души, че може да бъде убита заради предизвиканите скандали около британското кралско семейство.

“Днес седя тук на бюрото си и копнея някой да ме прегърне и да ме насърчи да бъда силна и с високо вдигната глава. Тази конкретна фаза в моя живот е най-опасната.

Съпругът ми планира катастрофа с моята кола,

повреда на спирачките и сериозно нараняване на главата ми, за да разчисти пътя и да се ожени за Тиги. Камила е нищо повече от параван, така че той ни използва във всеки един смисъл на думата”, пише Даяна през октомври 1995 г. в бележка до своя иконом Пол Бърел. По това време тя все още се води съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз, макар да живеят разделени от декември 1992 г. Измъчват я мисли за изневери, за предателства и неразбиране от страна на двореца какво точно иска да постигне с публичността, която дава на личния си живот. Подозира Чарлз, че има връзка освен с дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс, и с бившата бавачка на синовете им Тиги.

По отношение на живота на мъжа си Даяна не се оказва права, но мислите за собственото ѝ бъдеще са пророчески. Тя наистина умира при пътен инцидент две години по-късно, както предрича във въпросната бележка. Колата, в която се вози с любовника си Доди ал Файед, е преследвана от папараци в Париж и катастрофира. Двамата загиват, както и шофьорът им Анри Пол.

Че се е страхувала за живота си, свидетелства и бившият ѝ бодигард Лий Сансъм, който пусна книга за работата си за Даяна в навечерието на 25-ата годишнина от найната смърт. В нея разказва как го попитала, плачейки: “Ще направят ли това и на мен?”, след като научава, че модният дизайнер Джани Версаче, с когото са приятели, е застрелян пред дома си във Флорида. Принцесата споделя с телохранителя си, че иска да отиде да живее в САЩ, за да се спаси от непрекъснатото преследване на медиите. По това време тя почива с Доди на луксозна яхта в Сан Тропе, която непрекъснато е обграждана от лодки с папараци.

Баща му - милиардерът Мохамед ал Файед, твърди, че двамата са убити от британските тайни служби и катастрофата умишлено е предизвикана, а не защото шофьорът им е карал бързо в опит да се изплъзнат от преследващите ги журналисти. Египетският бизнесмен плаща солидна сума за частно разследване по въпроса, но то не успява да открие доказателства за заговор, въпреки че периодично се появяват конспиративни теории. Обикновено те се пускат около годишнини от смъртта на пинцесата. И сега се появиха документални филми, книги, в които хора от обкръжението на Даяна представят своите версии за нейната кончина само на 36-годишна възраст. В някои говориха и френски и английски полицаи, участвали в разследването на фаталната катастрофа в Париж на 31 август 1997 г. Един от тях разказа, че

по мерцедеса на принцесата е имало следи от бяла боя

и това може да е златна нишка за ново разследване на инцидента. Само че такова вече е правено, след като свидетели посочват, че са видели бял “Фиат Уно” да се движи на зигзаг в тунела “Алма” малко преди в него да влезе с висока скорост колата с Даяна и Доди и да се забие в странична колона. 

лейди Даяна
лейди Даяна

С подобен автомобил се е движел фотографът Жан-Пол Джеймс Андансън, който е бил сред папараците, преследващи двойката. Той пребоядисва и продава колата си месец след смъртта на двамата, което предизвиква съмнения, но разследването на катастрофата не открива да е виновен за нея. Въпреки това съмненията за съпричастност остават и до днес особено след като фотографът бе намерен овъглен в автомобил през 2000 година. И макар смъртта му да бе обявена за самоубийство, все още се тиражират твърдения, че той може да е участвал в заговор за ликвидирането на Даяна, тъй като прекалено много хора се страхували, че тя може да се омъжи за мюсюлманин.

Мохамед ал Файед даже твърди, че тя е била бременна от сина му,

което шокирало двореца и той стартирал секретна операция за нейното убийство. Всички тези версии са проверявани както от френската, така и от британската полиция. По тях е разпитван дори принц Чарлз заради въпросната бележка, в която Даяна го сочи като възможен поръчител за нейното елиминиране. Но не са открити доказателства за негова вина, както и за намеса на двореца.

Което, разбира се, не пречи да се тиражират отново и отново. Все пак принцесата бе сред най-известните и харесвани жени в света преди четвърт век. Може би защото промяната, която налага в британското кралско семейство, продължава да се случва благодарение на нейните синове, то по същия малко криволичещ начин, както самата тя живееше. По-големият Уилям стоически носи кръста си на престолонаследник, но винаги намира време за семейството си за разлика от баща си Чарлз и успява да превърне това в капитал за публичния си образ, а не в недостатък, както преди години се е смятало. По-малкият Хари пък реши да се откаже от кралските си задължения и да избяга в САЩ, за да предпази съпругата си Меган от “отровата на медиите” на Острова. Той вярва, че майка му е станала точно нейна жертва.

Разривът между двамата братя днес е толкова голям, че те не намериха сили заедно да почетат паметта ѝ, както сториха стотици случайни хора, стекли се с цветя на 31 август пред двореца Кенсингтън, в който тя живееше.

Отдалечаването им започна след сватбата на Хари с бившата американска актриса Меган Маркъл. Първоначално се смяташе, че тя ще продължи линията за модернизиране на монархията, започната от нейната покойна свекърва, но за кратко тя предизвика толкова скандали, че се стигна до емиграция на младото семейство в САЩ. В навечерието на 25-ата годишнина от смъртта на Даяна съпругата на Хари стартира свой подкаст за етикетите, които се лепят на жените, но не получи голямо одобрение. 

Полиция премахва смачканата кола, в която катастрофира принцеса Даяна в
 Париж през 1997 г.
Полиция премахва смачканата кола, в която катастрофира принцеса Даяна в Париж през 1997 г.

“Не мисля, че Даяна щеше да ѝ е толкова голям фен, колкото самата Меган си представя”, коментира Тина Браун, която е била приятелка на покойната принцеса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене