Гимараеш

© Jan-Peter Boening/Zenit/laif

Лисабон, Порто, Алгарве - всички те са много красиви места, но Гимараеш бил мястото, където се е родила нацията, казват жителите на града. На около 40 километра от Атлантическия океан, в северната част на страната, в началото на ХІІ век в замъка се е родил Афонсо Енрикеш, първият португалски крал.

И до днес този романски замък се издига на възвишението, доминирало над някогашната столица. Недалеч от него е великолепният дворец на херцозите на Браганса от ХV век.
Европейска културна столица за 2012 година

До стария град, който е под закрилата на ЮНЕСКО, пеша се стига само за няколко минути. Тясната Rua Santa Maria води до оживения площад Da Oliveira с интересната църква Igreja de Nossa Senhora da Oliveira.

Новата Европейската културна столица (програмата може да видите на www.guimaraes2012.pt) иска да представи на посетителите си и съвременни места - като например Plataforma das Artes („Платформа на изкуствата") - изложбена площ за съвременно изкуство, която се намира в северозападна посока от стария град (Avda. Conde Margaride/Rua Paio Galvão). Градът се гордее и с природните си красоти, като планината Пеня. След десетминутно пътуване с лифт дo него, от върха се разкрива великолепен изглед към Гимараеш и околностите на града.
От свински джолан до октопод

Специалитети като сушена треска, джолан на кубчета с дреболии или октопод на грил се поднасят в Restaurant Histórico by Papaboa serviert (Rua de Val Donas 4, www.papaboa.pt).
Вегетарианският ресторант Cor de Tangerina заслужава да бъде посетен дори само заради диво растящата градина на терасата на покрива му. Въпреки че е разположено точно срещу двореца Браганса, заведението предлага фрешове, салати и топли ястия на много приемливи цени (Largo Martins Sarmento 89, 1 етаж).

Pousada de Santa Marinha се намира в някогашен манастир. Към комплекса има и луксозен хотел. Тук се предлага риба, ястия от свинско месо и бял боб, както и голям избор от местни вина (Largo Domingos Leite de Castro, тeл. 00351- 253-51 12 49, www.pousadas.pt).

Нощувки за всеки портфейл

При църквата на Praça da Oliveira се намира Pousada Nossa Senhora da Oliveira - с излъскано дюшеме, греди на тавана и камина в ресторанта (Rua Santa Maria, тeл. 00351-253-51 41 57, www.pousadas.pt).

Специализираното в производството на бели вина старо лозарско имение Casa de Sezim е разположено красиво като на пощенска картичка на един от склоновете край града. Намира се на около пет километра югозападно от центъра. Разполага с осем хотелски стаи, в някои от които тапетите са от ХVІІІ век. Всъщност това място за нощувка е прочуто именно с тях. Готвачът Жозе Паулу Пинту де Мескита предлага и турове, включващи дегустация на вино (Candoso Santiago, Rua de Sezim, тел. 00351-253-52 30 00, www.sezim.pt).

Стаи и апартаменти на изгодни цени предлага туристическата спалня за младежи Pousada da Juventude, намираща се в някогашната вила на богат човек от квартала на кожарите. Едно от жилищата, които могат да се наемат за почивка, дори има свой собствен параклис (Largo do Cidade 8, тел. 00351-253- 42 13 80, www.pousadasjuventude.pt; двойна стая със закуска от 32 евро).

Автор: Александра Франк за списание GEO

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене