Библейските овце на Павел Койчев вече пасат в Южния парк

Откриване на скулптурната композиция на Павел Койчев "Водна паша" в Южния парк

От днес скулптурната композиция “Водна паша” на световноизвестния творец Павел Койчев заживя в Южния парк. Тя е във водното огледало на парка, близо до входа откъм ул. “Нишава”.

До 2019 г. композицията се намира в езерото до село Осиковица, недалеч от Правец - родното място на Тодор Живков. Първоначално е направена от стиропор, пръчки и плат, после е опакована в смола, но трудно издържа на променящите се атмосферни условия. Сега този проблем е преодолян.

Пастирът и петте овце са от месинг, стъкло и неръждаема стомана и тежат над два тона. Фигурата на мъжа е висока над 4 метра.

Идеята “Водна паша” да заживее постоянно в София е на писателя акад. Владимир Зарев и журналистката Румяна Таслакова. През 2019-а те пускат подписка скулптурната композиция да се отлее от метал и да се разположи в София. Година по-късно проектът е внесен в Столичната община, а след още 2 шедьовърът вече е красив акцент от градския пейзаж на столицата.

“Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, от Христос, защото човекът е слаб, несигурен. В езерото околните дървета се отразяват и така се осмисля пашата” - обясни Павел Койчев на среща със зам.-кмета на София по културата Мирослав Боршош.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-желаната от милиони италианци Белен: След 12-тата изневяра на мъжа ми спрях да броя
Нана приветства от САЩ новата водеща на "Съдебен спор" Ромина Тасевска
Джулия Робъртс: Филмът "Хубава жена" трябваше да бъде доста по-мрачен
"All I Want for Christmas Is You" на Марая Кери вече не е най-слушаният коледен хит

Напишете дума/думи за търсене