Стартира онлайн конкурс за избор на птица символ на София

© БДЗП

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира онлайн конкурс за избор на птица-символ на София. Уникалната инициатива се организира с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България и медийното партньорство на вестниците 24 часа, Дневен Труд, списанията GEO и Хай Клуб и Дир.бг.

Целта на конкурса е да популяризира птичето богатство на страната, като даде възможност на жителите на градовете да опознаят първо своите съседи - обитателите на дворовете, парковете и градинките. Затова стартираме с онлайн конкурс за избор на птица символ на София. Така столичани ще кажат коя е според тях птицата, която в най-голяма степен характеризира нашия град и е повод за гордост, усмивки и поглед към небето.

Специално разработеният за целта сайт „Избери птица-символ на София" (http://www.bspb.org/birdsymbol) представя 12-те най-често срещани и най-познати пернати обитатели на столицата - Алпийски бързолет, Градска лястовица, Гугутка, Голям пъстър кълвач, Керкенез, Кукумявка, Кос, Голям синигер, Славей, Горска зидарка, Домашно врабче и Сойка.

Всеки вид е представен с портрет - снимка, кратък текст-разказ с интересни факти и характерните звуци, които птицата издава. Посетителят на сайта може да гласува за избрания от него вид, както и да проследи развитието на класацията. В момента на първо място е класиран Големият синигер, следван от домашното врабче и гугутката.

Сайтът стартира официално на 28-ми януари и остава отворен за гласуване до 15-ти март. На 22-март - началото на пролетта - ще обявим резултатите от гласуването.
За да сложим акцент на природата в града и по-специално на градските паркове като място за срещи с природата, както и за да популяризираме резултата от конкурса, ще дадем живот на птицата, спечелила прозвището Символ на София, като поставим инсталация в Южния парк. Тя ще бъде резултат на конкурс между училищата по изкуства. В парка ще бъде трасирана и специална пътека за наблюдение на птици, оборудвана с информационни табла за видовете, които могат да бъдат видени.
Конкурсът е част от проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България", организиран от БДЗП с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България. Амбициозната цел на проекта е да популяризира България като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.
Информация за конкурса и неговото развитие ще може да намирате освен на специално създадения сайт http://www.bspb.org/birdsymbol, също и в профила на БДЗП във Facebook: http://www.facebook.com/BSPBirds. Там можете да споделите и ваши снимки на птиците-участници в конкурса.

За БДЗП (www.bspb.org):
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е природозащитна гражданска организация, която от 1988 г. работи за опазването на дивите птици и българската природа.
Ние опазваме птиците чрез преки природозащитни дейности, като охрана на гнезда на световно застрашени видове като царския орел и подхранване на последните останали лешояди в България. Опазваме най-ценните места за птиците, от мрежата Натура 2000, за да могат те да оцелеят, когато гнездят, мигрират, зимуват или почиват по време на дългите си прелети.

Всяка година над 30 000 души посещават природозащитните ни центрове „Пода" край Бургас и „Източни Родопи" в гр. Маджарово. Над 9 000 ученици, студенти и граждани участват в утвърдили се вече инициативи на БДЗП, като Европейски дни на птиците, Жива пролет, По следите на птиците.
БДЗП е партньорът за България на BirdLife International - най-голямата световна мрежа от природозащитни организации. БДЗП е членска организация с централен офис в София и шест регионални офиса в страната.

 

За Фондация Америка за България (www.americaforbulgaria.org):
Фондацията подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България.

 

В областта „Земеделие, гори и околна среда" Фондацията подкрепя множество проекти за устойчиво развитие в селското стопанство и опазването на околната среда в България. Реализирани са редица успешни инициативи, свързани както с популяризирането на природните ресурси на страната, така и с различни обучения за професионалисти, ангажирани в секторите земеделие и околна среда.

 

Главната цел на фондация „Америка за България" в тази област е да акцентира върху значимостта на заобикалящата ни среда и начините за опазването й.

Автор: БДЗП за списание GEO

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене