Вижте филма за Варненското злато – най-старото в света

13-минутен филм разказва историята на най-старото обработено злато, открито в света. Създадоха го община Варна и Регионалният исторически музей.

Лентата представя уникални експонати, съхранявани в Археологическия музей, сред които и най-старото обработено злато в света, открито преди 50 г. във Варненския халколитен некропол. Кратката версия на видеото е достъпна в youtube канала на общинския туристически сайт visit.varna.bg, разказва Соня Георгиева, шеф на дирекция "Туризъм". 

По повод 50 години от откриването на Варненския халколитен некропол от монетния двор към Българската народна банка бяха изработени специални юбилейни монети. Кметът на Варна Иван Портних връчи част от тях на Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей, и на д-р Владимир Славчев, експерт по праистория.

„На втори ноември 1972 година багеристът Райчо Маринов показа на музейните експерти мястото, където случайно намира част от златните предмети по време на изкопни работи. Два дни по-късно там е организирано разчистване на терена и започват разкопки, които довеждат до откритие, поставило Варна на световната карта на уникалните археологически находки - халколитен некропол, който пази най-старото обработено злато в света! Това е повод да благодаря на всички археолози, които в продължение на половин век проучват, съхраняват и популяризират Варненското съкровище“, заяви на специална церемония Иван Портних.

Той припомни, че събитийният календар на община Варна през 2022 г., подготвен от дирекция "Туризъм", бе посветен именно на тази годишнина. Част от събитията са представяне на изложба в Народното събрание и пред дипломатическия корпус, организиране на пътуваща изложба със снимки на предмети от некропола, покана към екипа на „Нешънъл Джиографик България“ за подготовка на специален брой за уникалните находки, създаване на филм и юбилеен албум. Предстои валидиране на пощенска марка, посветена на Варненското злато.

Важната годишнина беше отбелязана и със специална Международна научна конференция „Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол“, в която се включиха 26 учени от шест държави. В продължение на няколко дни те дискутираха теми, посветени на каменно-медната епоха в Западното Черноморие и съседните райони, появата и развитието на ранната металургия, особености на погребалните практики, възникването на властовите институции и социалната структура през халколита. Гостите разгледаха разкопките, които бяха възобновени преди година заедно с колегите си от РИМ Варна.

За последните два сезона там са открити още 15 гроба, повечето на мъже. Намерен е нов материал, който предстои да бъде изследван генетически, за да бъдат установени евентуални връзки между хората, които са погребани в некропола, заяви д-р Владимир Славчев, ръководител на проучванията.

Община Варна ще подкрепи проучванията, защото е важно те да продължат и догодина. Едва след като теренът бъде окончателно изследван от археолозите, може да се пристъпи към социализация на мястото и превръщането му в туристически обект, заяви кметът на града Иван Портних.

Днес най-старото злато в света може да бъде видяно в залите на Археологическия музей във Варна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене