На 20 минути от Варна – приказните места, които трябва да посетим

Ботаническата градина е на площ от 194 дка.
Снимка: Лиляна Клисурова

Древна история, модерен живот и романтика край морето - всички знаят, че тези 3 неща са причина Варна да е морската столица на България. Но кои са местата в околностите на красивия град, които си заслужава всеки негов гост да посети?

Резиденция Евксиноград

Посещението на националния паметник на парковото изкуство - двореца “Евксиноград”, гарантира удоволствие в изящните градини и архитектурните паметници от времето на последното българско царство. Със своите 900 декара, резиденцията е естественото продължение на Морската градина на север и връзка с парка на курорта Св. св. Констатин и Елена, където можете да посетите и едноименния манастир. Дворецът привлича туристи не само с историята, която крият стаите му, но и с прекрасния парк, в който сред сенките на ели, кедри и кипариси към брега се спускат пищни рози, рододендрони и азалии. Паркът е обявен за паметник на градинското изкуство.

Дворецът на румънската кралица Мария е задължителната спирка на хилядите туристи. 
СНИМКА: Лиляна Клисурова
Дворецът на румънската кралица Мария е задължителната спирка на хилядите туристи. СНИМКА: Лиляна Клисурова

Пред сградата на двореца е слънчевият часовник, подарък на цар Фердинанд от британската кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски кораби във Варненския залив. А в северната част на парка археолозите откриха останки от ранновизантийска крепост от V-VI в. В най-източния край, на самия бряг сред скалите е каменният царски трон.

Истински шедьовър на дворцовото изкуство, “Евксиноград” е място, което съчетава романтиката на отминали времена и необятното море.

Дворецът е известен и с винарската си изба, създадена от автора на първия учебник по винарство у нас.

Дворецът в Балчик

Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина де Единбург е уникален по рода си архитектурен шедьовър, съчетаващ в себе си български, византийски, римско-арабски и трансилвански стилове.

Аладжа манастир е една от забележителностите наоколо. Според предание патронът на обителта е свети Спас. СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА
Аладжа манастир е една от забележителностите наоколо. Според предание патронът на обителта е свети Спас. СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

На по-малко от 20 км от Варна туристите могат да разгледат прекрасната кактусова градина, да се запознаят с историята, изящната архитектура и красотата на морето, което прави мястото неповторимото, изпълнено с романтика и спокойствие.

Дворцовият комплекс се състои от ботаническа градина, централен дворец, вили, терасовиден парк, алеи, пътеки и беседка с изглед към морето.

Аладжа Манастир

На 14 км североизточно от морската столица ще откриете националния паметник на културата Аладжа манастир. Намира се в централната част на Природния парк „Залтни пясъци”, защитена територия с редки дървесни видове. Скалният манастир е изящно издълбан във високата почти 40 метра варовикова скала. Ясно се разграничават отделни помещения с различна функция, сред които монашески килии, трапезария, кухня, крипта и различни стопански помещения. Макар и да няма достоверни исторически сведения за възникването на манастира, е известно, че през XII в. вече е съществувал.

На 600-700 м от манастира се простира група пещери, известна като Катакомбите, в които са открити керамика, монети и други находки, датирани към раннохристиянския период през V в.

От 2009 г. в Аладжа манастир се реализира уникален аудиовизуален спектакъл „Легенди от Аладжа манастир”, който представлява туристическа атракция за гостите на Варна и Черноморието.

Чудните скали

Скалният феномен „Чудните скали“ са друга природна забележителност, която непременно трябва да бъде посетена. Намират се на 4 км от село Аспарухово и представляват масив от около десетина красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Многовековното въздействие на водата и вятъра върху варовика е образувало това изящество на природата. По цялата дължина на трите масива са прокопани три тунела, през които минава автомобилен път, направен от натрошени камъни. Непосредствено срещу Чудните скали ще можете да отседнете и в едноимената хижа, за да починете сред природата.

Побитите камъни

„Побитите камъни”, известни още като „Каменната гора” и „Дикилиташ”, са следващата природна забележителност, която заслужава да бъде видяна. Разположена на площ от 7 кв. км, на около 18-20 км от Варна, природната забележителност представлява елегантен ансамбъл от различни по форма и големина скални колони, високи до 10 м, цилиндри, пресечени конуси и множество каменни късове. От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, приличащи на хора, животни и митични същества. „Каменните стражи”, „Камилата”, „Трона”, „Каменната гора” са имената на част от тези природни творби. Най-известният и интересен е ансамбълът „Дикилиташка група”, състоящ се от над 300 различни по големина колони.

Побитите камъни са изключителен природен феномен. За произхода им има много хипотези – че са останки от коралови рифове от дъното на древно море, вкаменена гора, че са се формирали около газови извори чрез слепване на песъчинки, че са призматично изветрени скали, пясъчно-варовикови конкреции... дори и че са дело на изчезнала цивилизация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене