Варна в очакване на Коледа - концерти, фестивали и изложби

От 19 до 25 ноември във Варна ще гостува Международният фестивал на портретния филм. По думите на организатора International Portrait Film Festival (IPFF) той е единственият по рода си в света. Представя творби, образи и истории, пропукващи повърхността на възприятията и достигащи сърцевината. По следите на портрета – творческа работилница в галерия SeArt, прожекция на късометражни филми в ГХГ, аудио-визуална изложба в The Bookstore са част от програма на фестивала, който се реализира във Варна с подкрепата на фонд „Култура“.

На 23 ноември от 18,30 ч в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” ще бъде представен камерен концерт за цигулка и пиано „Изяществото на камерната музика“, а на 27 ноември в 19 часа ще започне дебютният концерт-спектакъл „Пътят на пилигрима“, който ще отведе зрители на музикално пътешествие из Средновековна и Ренесансова Европа. Авторската интерпретация е изцяло на певицата Деница Серафимова. Организатор е Фондация „Август в изкуството“ с подкрепата на фонд „Култура“ на община Варна.

Със специално място в културния календар на морската столица е Никулден - 6 декември, когато е традиционното запалване на светлините на градската коледна елха. На площад „Независимост“ ще бъде издигната сцена с лед екрани и ефектно осветление. Децата и техните родители ще бъдат поздравени и забавлявани от най-добрите варненски детски танцови и вокални формации и от Дядо Коледа.

След като блеснат светлините на коледната елха, многоцветни фойерверки в небето ще зарадват жителите на Варна.

Фолклорният празник на танцовото изкуство „Дряновица“ ще събере на 11 декември в зала 1 на Фестивалния и конгресен център над 800 изпълнители от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по хореография. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към община Варна, а входът е свободен.

На 16 декември в ГХГ “Борис Георгиев” ще се открие юбилейна изложба на известния варненски художник и дизайнер Димитър Трайчев.

А на 18 декември варненци и гостите на града ще могат да се насладят на фолклорен концерт на клуб „Моряците“. Той е с благотворителна кауза и ще се проведе в ДКС под патронажа на кмета на града Иван Портних. Събраните средства ще отидат за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми към фондация „Искам бебе“.

На 31 декември след двегодишно прекъсване заради пандемията се връща традиционният празничен концерт на площада. Тази година той ще продължи четири часа -  от 22 до 02 ч под познатия надслов „Заедно в Новогодишната нощ“.

Някои от най-добрите български поп и рок изпълнители ще се качат на специалната и още по-просторна сцена, отново с лед екрани и сценично осветление, а точно в полунощ началото на 2023-а ще бъде осветено от пищна новогодишна заря.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си
Христо Пъдев: Няма подготовка за това да си баща
НЛО над България? (Снимки)
Гала, бабата на Лора: Огромно щастие, а тежи само 2,920! (Обзор)
Димитър Бербатов по ханбок в Сеул (Снимки)

Напишете дума/думи за търсене