5 събития в Банско за 2023, които не трябва да пропускате

Снимка: bansko

Банско е уникален зимен курорт, но той отдавна вече не се възприема само като ски писти и механи. Красивият град в полите на планината привлича многобройни български и чуждестранни туристи през всички сезони. През зимата в Банско се провеждат редица престижни ски състезания, а през останалите сезони се предлагат многобройни развлечения и атракции.

Годината в Банско започва с кукери

Новата година в Банско започва атрактивно с Кукерско шествие. Още на първи януари всички местни хора и гостите на града могат да се насладят на невероятните кукерски костюми и интересна фолклорна програма на фона на възрожденската атмосфера. Банско се отличава с богато културно-историческо наследство, съхранения фолклор и занаяти, оригиналната кухня.

Приказно красивата природа на Пирин, съчетана с възможностите за ски и туризъм и топлите минерални басейни, превръщат града в привлекателен център за Коледните и новогодишни празници. Затова много гости на града успяват да се включат във веселия кукерски празник, с който започва всяка година.

Снимка: bansko
Снимка: bansko

Три планини Хард Ендуро Банско

През лятото Банско е домакин на престижното състезание по мотоциклетизъм „Три Планини Хард Ендуро Банско“. То е част от BG X Enduro Championship. Стартовете от шампионата вече се утвърдиха като едни от най-атрактивните и посещавани спортни събития, по време на които екстремни състезатели преодоляват изключително впечатляващи естествени и изкуствени препятствия.

В състезанието в Банско вземат участие най-добрите български пилоти. Ендурокрос трасето крие изненади за участниците и много емоции за публиката. Адреналинът е гарантиран както за участниците, така и за зрителите.

Снимка: bansko
Снимка: bansko

Банско Джаз Фестивал

Всяко лято Банско се превръща в столица на джаза за повече от седмица. Домакините поднасят интересна фестивална програма с богата палитра от стилово разнообразие. Банско дава сцена както за музиканти от световна величина, така и за изява на млади таланти. През годините пред публиката са се представяла музиканти от Германия, Бразилия, Израел, САЩ, Унгария, Австрия, Нидерландия, Гърция, Израел, Украйна и много други страни.

Всяко лято звездите на българския джаз си дават среща в красивия курортен град. Атрактивни съпътстващи събития също привличат вниманието на участниците и гостите на фестивала. В Банско се провеждат майсторски класове, джем сешъни, арт ателиета и др.

Снимка: bansko
Снимка: bansko

Международен фестивал на планинарското и екстремно кино

Международният фестивал на планинарското и екстремно кино Банско Филм Фест е вдъхновяващо преживяване. Фестивалните дни, които се провеждат в началото на есента, са изпълнени с приключения.

Снимка: bansko
Снимка: bansko

В продължение на няколко дни десетки филми от целия свят представят пред зрителите най-добрите заглавия на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология. Авторитетно жури раздава филмови награди в няколко категории. Част от прожекциите са под открито небе, а останалите са в няколко зали.

Фестивалът събира стотици гости от България и чужбина, които се включват в срещи, презентации, чествания и годишнини на незабравими постижения в българския и световен алпинизъм. За най-малките е предвидена детска програма. Наред с прожекциите има изложби, активности на открито, състезания и партита. Този фестивал на свободния дух среща публиката с най-интересните приключенци и екстремни личности от света.

Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда"

Банско е един от градовете, в които се провежда Международният фестивал на изкуствата „Утринна звезда". През лятото домакини са красиви морски курорти, а през зимата един от водещите и престижни фестивали се ползва от гостоприемството на Банско. С всяко следващо издание събитието печели все по-голяма популярност в България и чужбина  и привлича хиляди участници.

Мястото на провеждане е  Читалище “Никола Вапцаров - 1894”, а конкурсната програма е отворен за всички. Могат да се включат индивидуални участници, читалища, Центрове за работа с деца, Младежки домове, частни школи, студия, клубове, школи и други.

Жанровото разнообразие на този фестивал в Банско е огромно. Раздел музика включва фолклорно пеене, естрадна и популярна песен, джаз, рок и R&B, инструментални изпълнения и др.

В раздела за танцово изкуство се изявяват в стиловете: класически балет, неокласика, характерни танци, етно шоу, спортни танци, хип-хоп и стрийт денс, мажоретни състави и др.

Участниците в раздела за театрално изкуство представят театрална постановка или спектакъл. В направлението за визуално изкуство артистите се изявяват в областта на графиката и живописта, късометражното кино, анимацията и дигиталното творчество.

Много почитатели има Фолклорната сесия, която включва български народни танци и фоллклорно-етнографски жанр. В конкурса са включени и други видове арт и спортни дисциплини.

  • Ключови думи:

Напишете дума/думи за търсене