Едноръка сърфистка помага на жертви на акули

„Здрав дух в здраво тяло" - това е отговорът на въпроса „Какво хората трябва да желаят от живота", даден някога от римския поет-сатирик Ювенал.

За американската сърфистка Бетани Хамилтън обаче всичко опира до здравия дух, защото на тялото й му липсва лявата ръка. Това не е вродена аномалия, а „подарък" от акула. На 31 октомври 2003-а, родената в Хавай Бетани, която тогава е на 13 години, отива да покара сърф с най-добрата си приятелка Алана Бланшард и нейното семейство. В седем и половина сутринта времето е чудесно, вълните са прекрасни, костенурки се разхождат по плажа, а русокосата девойка лежи върху сърфа си с потопена ръка в океана. Идилията приключва за секунди, когато четириметрова тигрова акула решава да закачи още един трофей върху хищната си паст.
Благодарение на хладнокръвието на фамилията Бланшард и на своето собствено, Бетани оцелява. След като таткото на Алана прави турникет от въженцето на борда на тийнейджърката, я закарва в местната болница в Кауай. От момента на отхапването до приемането й в спешното, Бет е загубила 60% от кръвта си.
Иронията е още по-голяма, защото в деня на атаката, бащата й има планирана операция на коляното. Родителят „отстъпва" мястото в операционната на детето си за животоспасяваща докторска намеса.

26 дни след като се е събудила от упойката, Бетани се качва отново на сърф. Първоначално използва специално изработена по-дълга и по-тясна дъска, с която й е по-удобно да загребва водата, докато се научи да сърфира само с една ръка. Две години след това става шампион в националното първенство на Училищната сърф асоциация на Щатите - цел, която преследва още преди злополучния инцидент.

От 2007-а е пълноправен член на Асоциацията на сърфистите професионалисти, а в първото й състезание във висшата сърф лига печели второто място, побеждавайки едни от най-силните си съпернички - всичките, притежаващи две ръце.

Сърфът не е единственото нещо, към което Бетани се отнася със страст. Тя и семейството й създават фондацията „Приятели на Бетани", която помага на хора с ампутирани крайници и на жертви на акули. След опустошителното цунами в Тайланд преди няколко години помага на тамошните деца да преодолеят страха си от водата, причинен от природното бедствие, учейки ги да са виртуози върху сърф дъската. През 2004 година написва автобиографията си Soul Surfer: A True Story of Faith, Family, and Fighting to Get Back on the Board, чиято екранизация направи премиерата си миналата година през април.

снимка: Ноа Хамилтън
снимка: Ноа Хамилтън
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене