Единственият българин, играл в африканската страна, Юлиян Ненов: В Мароко при 0:0 те носят на ръце

Юлиян Ненов позира с фланелката на "Локо" (Сф). Снимка: клубен фейсбук

Победа над Франция вече няма да е чак такава изненада

Кой е той

Само един български футболист е имал възможността да се срещне отблизо с мароканския футбол. През 2019 година Юлиян Ненов преминава в местния отбор "Дифаа Хасани" от град Ел Джадида. Записва 8 мача за този клуб, в които се отчита с две асистенции. В момента 28-годишното крило играе за "Локомотив" (Сф). Ненов разказа единствено за "България Днес" впечатленията си от Мароко и сподели очакванията си за днешния полуфинал на страната срещу Франция.

Добромир ДОБРЕВ

- Юли, харесва ли ти световното първенство дотук?
- Следя всички мачове, които мога. Стават много интересни двубои. Има доста изненади. За съжаление моят фаворит Португалия отпадна.
- Очакваше ли точно Мароко да се превърне в първата страна от Африка, достигнала полуфинал?
- Ако трябва да бъда честен, не. Не мислех, че ще има африкански представител сред четирите най-добри на планетата. Гледах всички мачове на Мароко, те играят много убедително. Опасни са в атака, и в защита са сигурни. Заслужено победиха и Белгия, и Испания, и Португалия. Никой досега на шампионата не е успял да им вкара, имат само един автогол срещу Канада. Бях сигурен, че Португалия ще ги отстрани, но първото чисто положение за европейците бе на Пепе с глава в самия край. Мароко пък имаха 2-3 страхотни контраатаки и можеха да победят с по-голяма разлика.
- Какви са шансовете на отбора срещу Франция. Отново влизат като аутсайдер, но тази роля явно им харесва?
- Вече дори няма да е чак такава изненада да отстранят Франция, защото на полуфинал всичко може да стане. Стори ми се, че на последния мач се контузи капитанът им Ромен Саис, а той е важен играч. Доста се поизмориха мароканците. Според мен обаче и само на адреналин могат да издържат срещу французите. Ако им тръгне мачът, както искат, без да допуснат гол, като нищо може да победят.
- Познаваш ли някой от играчите на Мароко?
- Лично не ги познавам. Влязоха двама футболисти от местния отбор "Уидад" (Казабланка). От титулярния състав всички играят в Европа, и то в големи отбори и първенства. Имат футболисти, които са много опасни на контраатаки. Двете им крила Хаким Зиеш и Буфал са страхотни. Нападателят Ен-Несири от "Севиля" също. Да не забравим Хакими.
- Каква е ролята на треньора Уалид Реграги?
- Когато аз отидох в Мароко, треньорът на моя клуб бе французин, но той напусна. На негово място дойде мароканец, който много ми напомня на Реграги. Той по същия начин искаше да сме изключително сигурни в защита, а напред да разчитаме на контраатаки. И отборът успя да се вдигне.
- Как се случи така, че да заиграеш в Мароко?
- Решението го взех бързо, без да мисля. Самата дестинация ми харесва. Играех още в "Ботев" (Вр), но в този момент бях на почивка. Моят мениджър ми звънна и ми сподели, че има много интересна оферта за мен. От Мароко! Първоначално ми стана смешно, но всъщност шансът беше хубав. Отборите от Мароко винаги пробиват напред в африканската Шампионска лига, печелили са я.
- Какво завари там, какъв футбол играят мароканците?
- Играе се здрав футбол, разчитат много на физика, на единоборства. Играта в защита за тях е издигната на пиедестал. Ако свършиш в пет мача поред 0:0, ще те носят на ръце.
- Мароканското или българското първенство е по-силно?
- Тук имаме отбори, които вдигат нивото, като "Лудогорец", ЦСКА, "Левски". Може би нашият шампионат е малко по-добър.
- Защо не се задържа дълго време в Мароко?
- Договорът ми беше за две години и половина. Аз бях там напълно сам, без жена ми. Просто не издържах психически на техния начин на живот и на културата им. Не казвам, че е лошо, но е съвсем различно. Не успях да се пречупя. Там повечето хора говорят и френски и започнах да го схващам от тренировки и мачове.
- С какво впечатление ще останеш за мароканците?
- Аз познавах само хора от отбора. Бяха уникални и супер отворени. През ден момчетата ме канеха да вечеряме заедно, да гледаме мачове. Мога да кажа само хубави неща за мароканския народ. Получих страхотно посрещане и изпращане от клубния президент.
- Знаеха ли къде е България?
- Някои знаеха. В началото доста бяха заинтересовани. Когато пристигнах, още за първия мач пътувахме 300-400 км. През целия път другите ме разпитваха за страната ни, за културата у нас. Беше януари и им показах снимки колко сняг има в България, а те се хванаха за главата. Харесвам мароканците и със сигурност имам сантимент към тях на това световно първенство.
- Кой ще стане световен шампион?
- Залагам на Франция. Само не искам да е Аржентина.
- Какви са целите на твоя отбор "Локомотив" (Сф) през пролетта?
- Няма да имаме проблем с оцеляването в елита. Надявам се да се борим за класиране за Европа с едно добро начало на пролетния сезон. Чувствам се много добре в "Локомотив", отборът е здрав. Представихме се добре срещу грандовете. Продължаваме и на четвъртфинал за купата, където ще играем със "Славия". Сезонът от много хубав може да стане прекрасен.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене