Само едрите мрени не спят по Дунав

Такива парчета могат да се наловят в момента по Дунав

Екземпляри по 2-3 килограма мамят майсторите на фидер

Едри бели мрени се хващат по поречието на река Дунав от началото на декември. Това е и последният шанс да опитаме късмета си за тези риби, преди температурите да паднат още и екземплярите да изпаднат в зимна летаргия. Необичайно тази година сезонът за мрени продължава по-дълго от обичайното, разказаха пред "България Днес" опитни въдичари.

Обикновено в дните около Никулден риболовът по Дунав вече е замрял и уловът е по-скоро случаен. Сега обаче не е така и с повече упорство и правилна тактика в живарника може да се озоват доста добри парчета. По-дребните мрени вече не са активни, но за сметка на това едрите не спят. Те обикалят на пасажи по речното дъно в последно търсене на храна преди зимните месеци.

Оказва се, че най-добрият метод за улова им е фидерът. Той представлява дънна въдица с типична кошничка, която се пълни със захранка. Нивото на реката в момента не е високо, затова хранилка от порядъка 100-120 грама върши чудесна работа на повечето позиции. Най-доброто време за лов на бели мрени е привечер, но понякога слука има е през деня, ако се отървем от досадните попчета.

Бялата мряна има месести устни
Бялата мряна има месести устни

Бялата мряна има апетита на домашно прасе. Всеядна е и се храни с почти всичко - червеи, ларви, ракообразни, мекотели, растителност. Популярни примамки за нея са всякакъв вид животинска карантия - пилешки черва, дроб, сърца. Най-често се търси на бели червеи, като на кукичката се закачат поне 4-5 броя от тази примамка. Едрите торни или земни червеи също ще свършат работа за това време от годината. Тайна стръв, която дава добри резултати през студените месеци, е голият охлюв, наричан още плужек.

Този вид риба е разпространен в река Дунав и всички нейни по-големи притоци. По тази причина се среща само в Северна България. Дунавските мрени могат да достигнат и внушителни размери. По бреговете на Голямата река късметлии са успявали да се преборят с екземпляри по 5-6 кг. Не забравяйте, че любимото местообитание на белите мрени е каменливото дъно. Ако времето е облачно и дъждовно, а реката леко размътена, това увеличава шансовете за успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене