За влюбеността и истинската любов

Всеки човек има нужда от любов и всеки я търси. Често хората бъркат периода на влюбеност с истинската любов. В повечето книги и филми е описано състоянието на влюбеност, по време на което ние сме с розови очила и всичко ни изглежда перфектно.

За влюбеността и любовта разговаряме с психоложката Наталия Кобилкина. Според нея периодът на влюбеност между двама души може да трае до три години. През това време всичко е прекрасно, еуфорично, защото все още не забелязваме недостатъците си. Но идва време, когато някой жест или постъпка в него започват да ни дразнят. И тогава трябва или да го приемем със слабостите му, като оценим и положителните му качества, или да се разделим. Защото любовта е въпрос на избор.

Защо се разделяме

Ако правим редовно секс през периода на влюбеност, без да се предпазваме, вероятността да забременеем е много по-голяма, отколкото в периода на любовта, което се обяснява с по-високото ниво на половите хормони, твърди Наталия. И това е по-добрият вариант, защото с появата на бебето ще имаме обща грижа с мъжа до нас. В периода на любовта нещата се променят, тъй като вече сме свалили розовите очила, възможни са и недоразумения с партньора. Криза в отношенията се появява обикновено през първата, на третата и на седмата година. Неслучайно най-много раздели стават на седмата година. Ако дотогава партньорите не са създали дом и семейство, започва стагнация на връзката. В живота им няма какво да ги сплоти. Ние остаряваме всяка секунда, всяка секунда се развиваме. Започваме да се колебаем, дали това е нашият човек, вглеждаме се и търсим любовта у други мъже. Затова в днешно време има толкова много изневери. Често срещано е след дълга връзка жената да се омъжи бързо за друг мъж и почти веднага да има деца от него, твърди Кобилкина.
Преди години нашите родители не са се разделяли толкова лесно, колкото сега. В тяхното общество разделите не са били толкова разпространени. Според тях семейството е съдба, карма и щом са се събрали, трябва да останат заедно. Младите хора сега казват "това не е моят живот" и търсят щастието си другаде. Днешните мъже не искат да поемат отговорност за отношенията си и ако преди години да се разделяш е било трудно решение, сега младите се чувстват по-независими и трудно се примиряват със слабостите на партньора си.
Обикновено след 3-та, 4-та, 5-та година виждаме минусите на човека до нас. Постепенно осъзнаваме, че той не е съвършен. Любовта започва, когато вече сме наясно както със слабостите му, така и с предимствата му и сме го приели такъв какъвто е. Любовта е избор. Всеки от нас може да избере да вижда само положителните страни на партньора си. Тогава започва истинската връзка, която вече се базира не само на сексуално привличане, но и на отговорност. Тогава идва и най-важният етап - как да даваме и да получаваме любов. Има три варианта - да търпим, да се разведем или да изградим любовта.

Езиците на любовта


За да изградим любовта, трябва да знаем какво искаме и какво се очаква от нас.
- Първият език на любовта е, когато си получавала от родителите си подкрепа, доверие и са ти казвали "ти си най-добрата, силна и успешна". За теб това е любовта и ти очакваш същото от своя партьор. Ако той не те хвали и не ти казва колко си добра, твоето разбиране е, че той не те обича, независимо какво друго прави за теб.
- Вторият език е качеството на общуване. Мъжът се прибира и пуска телевизора, тогава жената смята, че той не общува с нея. Тя обаче трябва да знае, че за него общуване означава дори само присъствието. Разбира се не можем да го оправдаем за това, но е важно да знаем, че запасът от думи на мъжа за ден е 3 хиляди, а на жените 30 хиляди. Ние жените говорим като описваме с много детайли. Говорим на глас, за да разберем сами себе си, а мъжете го правят вътрешно в мислите си. Освен това, когато жената каже "студено ми е", тя всъщност има предвид "гушни ме", а мъжът й отговаря "вземи си одеяло" и тя се обижда, че е неразбрана. Когато казва "изморена съм помогни ми", той казва "напусни работа". А това което тя очаква е той да я изслуша и да каже "разбирам колко ти е трудно".
- Подаръците са третият език на любовта. Често мъжът използва подаръци, като израз на любовта си.
- Четвъртият език, който помага да запазите връзката си, е да си грижовна - да поддържаш уюта в дома, да сготвиш любимото му ядене. За доста мъже грижата е проява на любов. А за доста жени пример на любов е, когато той я вземе от работа. Това е акт на грижа.
- Последният език е на физическото докосване - гушкане, целувки, близост, непрекъснат физически контакт. За повечето жени това е много важно, тъй като така са възпитани. За някои мъже изобщо не е ясно защо е това гушкане.
Кобилкина разказва за едно изследване по време на война, за деца, които страдат в две различни болници. В едната болница децата ядат по-лоша храна, но непрекъснато са ги гушкали, а тези от болницата, в която не са гушкани започнали да умират. Другите са оцелели въпреки тежките условия. Изводът на Наталия е, че когато децата не получават любов, те стават деструктивни, правят нередни неща - например измъчват животни. Така че, човек не може без любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене