10 факта за Пеле

Стотици хиляди го изпратиха в Сао Пауло

Половин милион души изпратиха Краля на футбола в Сао Пауло

Близо половин милион души си взеха последно сбогом край ковчега на Краля на футбола Пеле. Вчера тялото на великия футболист бе положено на деветия етаж в Мемориалния некропол "Екуменика" - само на половин километър от любимия му стадион на "Сантос" в Сао Пауло. В Бразилия бе обявен 3-дневен национален траур. Един от изследователите на спортната кариера и житейския път на Пеле е българинът Данаил Кисов. Той пише за Краля на футбола в своята книга "Бразилска футболна магия". Ето и 10 факта за великия играч с №10, които не са толкова известни.

1. На Пеле беше издигнат приживе паметник в родния му град Трес Корасонс (Трите сърца), както и открит музей в Сантос. Изумително е да се гледа как пред неговата статуя хората палят свещи.

2. С пословичната си дипломатичност, миролюбие, благ характер той издигна в култ приятелството между хората, независимо от тяхната религия, националност, раса, обществено положение. Неговата функция в международен мащаб може да бъде сравнявана с тази на Нелсон Мандела, папа Йоан Павел II, Маргарет Тачър. Това е най-известният бразилец по света, който беше отдаден на каузи за мир и разбирателството между народите. В гражданската позиция на Пеле са включени и участие като член на УНИЦЕФ и посланик на ЮНЕСКО по света. Много са хуманитарните жестове под инициативата на вездесъщия бразилец. Многократно оглавява акции за събиране на помощи, като сам застава на една от централните улици на Сао Пауло. Статистиката на вътрешното министерство на Бразилия констатира, че в часа на мачовете на Пеле процентът на регистрирани престъпления спада рязко.
В друг случай по време на гражданската война в Нигерия през 1969 г. било обявено двудневно примирие заради гостуването на "селесао", начело с Пеле в столицата Лагос.

3. Пеле беше известен с невероятната си любвеобилност. За него се твърдеше, че е имал безброй връзки с различни жени. Той официално е женен три пъти, като последния път е сторил това на 75 години. И е оставил петима законни потомци. Той е обичал децата. Имало е случай нямо дете да проговори, когато е видяло Пеле. Друго пък, което е било почти парализирано, се е надигнало.

4. Той е типичен пример за футболна легенда, въплътила се в кинозвезда, музикант, писател, шоумен, общественик, политик. Трикратният световен шампион играе главните роли в около десет филма и още толкова второстепенни. Неговите музикални дискове с изпълнения на естрадни песни са два пъти по-скъпи от тези на Майкъл Джексън и Том Джоунс. Приятелите го описват, като запален любител на китарата, притежаващ мелодичен глас.

5. През 1998 г. Пеле влиза в политиката, като става министър на спорта, но се сблъсква с типичната бразилска действителност на скандали и противоречия. Той е научил много свои неграмотни сънародници да четат и пишат. Това става факт, когато излиза неговата мемоарна книга "Аз съм Пеле". И тогава, за да се докоснат до своя земен Крал, много бразилци седнали пред букварите, за да могат да прочетат творбата, която се продала буквално за дни. А в знак на признателност от страна на Министерството на образованието на Бразилия, той получава специална награда за принос към образованието. Последва и друга негова творба "На игра с Пеле", която също става сред най-продаваните по света за онова време.

Краля на футбола е обичан от всички
Краля на футбола е обичан от всички

6. Недоимъкът, расовият проблем също се оказва трамплин за Пеле да изплува от блатото и да стане най-добрият футболист в света. За да се издържа, момчето съчетава тренировките в отбора с продажба на фъстъци, както и обущарство на централния пазар. За негова радост на 15 години сключва първия си професионален договор със "Сантос". Именно там протича почти цялата кариера на най-великия играч в историята на играта.

7. Когато отбелязва юбилейното си 1000-но попадение, се затичва към центъра на препълнения стадион "Маракана", като прегръща топката. Стотици фотографи и репортери нахлуват на терена, за да разберат какво ще каже техният идол Пеле в този тържествен момент. Тогава Краля на футбола прави един от най-трогателните призиви, изречени от спортист: "Да помогнем всички заедно на бедните деца."

8. Пеле се счита за един от главните виновници световното първенство през 1994 година да се проведе в САЩ. От времето, когато играеше в "Космос", той алармираше за евентуалното домакинство на американска земя. Точно при избора на американците той се опълчи върху кандидатурата на родината си Бразилия и тази на Мароко, което предизвика истинска буря. "Не съм против родината си, а съм за процъфтяването на футбола", аргументира тогава своите действия Пеле.

9. Според специалистите Пеле се отличава твърде много от всички останали играчи за своето време. Един от любимите му девизи е: "Трябва да виждаш играта с три секунди напред, както и да мислиш за отиграването, преди да си получил топката." За въздействието на играта върху него Пеле обича да казва: "Футболът ми даде редкия шанс да се срещна с американци, руснаци, японци... И това ми даде повече познания за живота, отколкото бих получил в който и да е университет."

10. По време на играла се в Перу среща на "Сантос" Пеле бил сменен и на стадиона избухнала война - хвърляне на предмети и рушене на седалки. Това наложило организаторите да прекратят временно мача и Пеле да бъде пуснат отново в състава, за да се задоволят капризите на перуанските привърженици. Още по-жестоко било нападението върху съдията на мач на "Сантос" в Колумбия. Тогава арбитърът "подпрял" местния тим, като отстранил Пеле от терена. Недоволните запалянковци започнали да викат: "Ние сме дали парите си да гледаме Пеле, а не този съдия". Започнали да хвърлят ябълки, яйца и камъни. И тогава за първи път в историята на футбола съдията бил отстранен и заменен с неговия помощник, а Пеле бил върнат на терена, като дори вкарва своя задължителен гол.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене