Съдия от Детройт отхвърли иск за творба на Винсент ван Гог за $3.7 млн.


Американски съдия отхвърли иск за картина на Винсент ван Гог от 1888 г., като каза, че федерален закон му забранява да се намесва в спор между бразилски колекционер и музей в Детройт, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Произведението, изобразяващо жена с книга и озаглавено "The Novel Reader", е защитено от изземване и на Института по изкуствата в Детройт не може да бъде наредено да се откаже от нея, обясни окръжният съдия Джордж Карам Стий.

Творбата беше в едномесечна изложба на Ван Гог, която приключи в неделя. Десетки картини на нидерландския майстор на четката бяха представени в Детройт.

Адвокати на бразилския колекционер Густаво Сотер заведоха дело миналата седмица, като заявиха, че той е купил спорното произведение през 2017 г. за 3,7 милиона щатски долара. Творбата обаче изчезнала, след като я дал на "трета страна".

Компанията "Брокърарт кепитал партнърс" и едноличният й собственик Сотер искаха от съдията да нареди на музея да предаде картината на Ван Гог.

Културната институция не разкри публично как се е сдобила с картината за изложбата, но каза само, че е дошла от Бразилия. Според съдията обаче организацията е "невинна", посочват агенциите.

Рисунката на Ван Гог не е посочена като открадната от ФБР или от Международния регистър на изгубените произведения на изкуството, казаха от музея.

Съдията отбеляза, че федералният закон защитава временното споделяне на международни творби или произведения от културно значение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене