Кристина Йосифова: Искаме да покажем златото през нашите очи

Автор: Херман Гшайдер

Предимно от дърво и камък са направени произведенията, част от изложбата скулптура "Трябва да е златно". 

Според авторите Кристина Йосифова - Гшайдер и Херман Гшайдер тези материали са "безценни като златото". А в центъра на експозицията стои именно то - златото. Влиянието на благородния метал и различните му аспекти вълнуват Йосифова и Гшайдер от няколко години. Настоящата изложба е резултат от тяхното изследване.

Творбите в изложбата не са изцяло златни, а само позлатени. Целта на авторите е да натоварят скулптурите със символичен смисъл и да подменят значението на това какво точно е стойностно – дали видимият блясък, привличащ човешкото око или това, което е заложено дълбоко под него?

Проследявайки назад във времето стремежа на хората към това да го притежават, установяваме толкова много страсти, пороци, мечти, окултизъм, религия, власт, жестокост, погубила не една личност или високо развити култури. Този така желан метал предизвиква толкова полярности в живота и характера на човек, че се повдига въпросът дали е позитивно натоварен или точно обратното, обясняват Кристина и Херман Гшайдер.

Автор: Кристина Йосифова - Гшайдер
Автор: Кристина Йосифова - Гшайдер

В изложбата ни бихме желали да насочим вниманието към няколко аспекта от тази широкообхватна и свободна за интерпретации тема, без да налагаме грубо нашите мисли и разбирания, а по-скоро чрез езика на изкуството да споделим критика, ирония, възхищение, дискусия и да изложим различна гледна точка за това какво точно е златото за нас, допълват още авторите на изложбата.

Откриването на "Трябва да е златно"  ще бъде на 2 февруари от 18,00 ч в галерия-книжарница „София Прес“ и ще продължи до края на месеца. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене