“Полегнала е Тодора” звучи в “Баншите от Инишерин” с 9 номинации за “Оскар”

Колин Фарел в кадър от филма

“Притури се планината” и поне още 5 наши фолклорни песни са идеален фон за световните киноленти

Колин Фарел върви, а за фон звучи песента “Полегнала е Тодора”, изпълнена от “Мистерията на българските гласове”. Така започва “Баншите от Инишерин” - най-известният филм за 2022 г., получил вчера цели 9 номинации за “Оскар” в 8 категории. Филмът е режисиран от Мартин Макдона, а в главната роля е именно холивудският актьор Колин Фарел. Премиерата му у нас ще е през февруари.

Лентата получи всички най-важни номинации, сред които за най-добър филм, за режисура, за главна мъжка роля и две за поддържаща мъжка роля - за Брендан Глийсън и Бари Когън. На фестивала във Венеция вече спечели наградата за най-добър сценарий на Мартин Макдона, а Колин Фарел взе приза за най-добра мъжка роля. Лентата получи и три статуетки “Златен глобус”.

Това обаче изобщо не е единствената българска фолклорна песен, използвана в чужд филм. В края на хитовата лента “300” се чува “Зайди, зайди, ясно слънце”, отново в изпълнение на “Мистерията на българските гласове”. В “Исус от Монреал” пак те пеят “Притури се планината”. “Планино, Стара планино” на композитора Стефан Драгостинов звучи в документалния филм “Срещи на края на света”. Гласове от Лондонския български хор пеят в биографичния филм за Елизабет Първа “Кралицата дева” и в касовата продукция “Троя”. А Радка Варимезова е избрана да изпълни Jake's First Flight на измисления език на навите в лентата “Аватар” от 2009 г. (24часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене