БНР отбелязва 88-ия си рожден ден

Сградата на БНР

Българското национално радио (БНР) отбелязва днес 88-ия си рожден ден с 23-ите награди "Сирак Скитник". Празничната церемония по връчване на голямата награда и на годишните награди на БНР ще се състои в първо студио на радиото, и ще бъде излъчвана на живо в ефира на програма "Хоризонт" и в сайта bnr.bg, съобщават от БНР.

На 25 януари 1935 г. цар Борис III подписва указът, с който се създава БНР. За началник на радиоразпръскването и първи директор на радиото е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник) - художник, критик, поет, театрал, общественик.

"През 1938 година радио "София" вече имаше добре уредена библиотека, която разполагаше с 10 000 грамофонни плочи. Сирак Скитник създаде Златен фонд, в който се съхраняваха, записани на грамофонни плочи, изпълненията на наши именити артисти и певци и интервюта с изтъкнати общественици. Създаде специални часове за селото, за детето, за учениците, съвети за домакините, предаване на новини от България на чужди езици, радиовестник, който информираше радиослушателите по различни културни и политически въпроси от чужбина. Като главен уредник на българското радиоразпръскване Сирак Скитник положи основите на радиоразпръскването и наложи да бъдат разработени системно всички текущи културни и обществени проблеми", разказва ръководителя на техническата служба на радиото Асен Маринов.

Освен новини, интервюта, сказки и репортажи, още от първите месеци националната радиостанция започва да създава и разпространява културно съдържание. През септември 1935 г. в програмата за първи път звучи изпълнение на "Оркестър на студиото на радио София". През същата есен може да се слуша в ефир и "Джаз оркестър на Радио София”. Следващата пролет се появява и формация "Струнен квартет Аврамов”. През 1937 г. радио "София" създава и свой камерен оркестър с диригент Марин Големинов и детските вокални групи на Сия Янакиева и на Парашкев Хаджиев - "Детска радост”.

НАГРАДАТА "СИРАК СКИТНИК"

Наградата "Сирак Скитник" е учредена през 2001 година и се присъжда за значим принос в развитието на обществената медия. Освен голямата награда, традиционно се връчва награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона; за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия през изминалата 2022 година; награда за радиопредаване радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

Първият носител на наградата "Сирак Скитник" през 2001 г. е писателят Богомил Нонев. През 2002 г. Голямата награда "Сирак Скитник" за цялостен принос отива при проф. Веселин Димитров. Тогава той е декан на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2003 г. "Сирак Скитник" за цялостен творчески принос и новаторство в най-върховите постижения на БНР получава Божана Димитрова. Сред отличените в следващите години са Вили Казасян, Райна Константинова, тогава директор на Радиокомитета на Европейския съюз за телевизия и радио, а днес част от обществения съвет на БНР, композиторът Георги Минчев, Валери Петров. През 2012 г. приза получава акад. Христо Недялков, диригент на Детския хор на БНР, а през 2019 г. - журналистът и програмен директор на общественото радио Мартин Минков за дългогодишния му принос за изграждането на БНР като модерно радио, за неговата ръководна роля в организирането и форматирането на програмите "Хоризонт" и РРС Бургас.

Ръководителите на радиото от 1935 г. до 2013 г. са носители на голямата награда "Сирак Скитник" за 2014 г., когато БНР отбелязва 80 години. Над 20 известни българи са били начело на радиото и са управлявали най-старата електронна медия у нас. Хронологията започва със Сирак Скитник - артистичен псевдоним на писателя и художник Панайот Тодоров Христов. Тази година се навършват 140 години от неговото рождение и 80 години от смъртта му, които ще бъдат отбелязани с поредица от събития.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене