България строи на Антарктида модерна лаборатория

Проф. Христо Пимпирев

В предпоследната група на 31-ата Национална антарктическа експедиция, която днес ще отпътува от летището в София, са четирима учени, но основно в групата са логистици, защото предстои сериозна строителна програма на българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън в Антарктида. Това каза проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт, който е и ръководител на българските антарктически експедиции, цитиран от БТА.

Проф. Пимпирев е на летището в София, за да изпрати участниците в предпоследната група на българската антарктическа експедиция, която ще отпътува с полет до Рим. Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев също присъства на изпращането на българските антарктици за Ледения континент.

Трябва да се построят основите на новата модерна научна лаборатория на българската полярна база "Св. Климент Охридски" и затова на българския научноизследователски военен кораб (НИК 421) "Св. св. Кирил и Методий" "има тонове цимент, който е направен специално за условията на Антарктида", обясни за БТА проф. Христо Пимпирев. Той добави, че ще се довършат основите, за да може от следващата експедиция да започне същинският строеж с металната конструкция. Затова в тази група на експедицията преобладават логистиците, а в следващата група ще има учени, сред тях ще са и ихтиолози, добави проф. Пимпирев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Деси Бакърджиева не внимава как пресича
Златният век на българското кино - кои са най-гледаните филми?
Джон Малкович на 70 г.: Имах по-голям късмет от всеки друг
Фейсбук затвори златните порти на София към храма (Обзор)

Напишете дума/думи за търсене