Китай изгражда огромно съоръжение за наблюдение на астероди

Снимка: Радио Китай

Китай планира да използва новото си съоръжение в гр. Чунцин за наблюдения на астероиди и подобни на Земята планети на стотици милиони километри, като част от усилията за планетарна защита.

Центърът за иновации на Чунцин към Пекинския институт за технологии, който проектира радара „China Compound Eye“, наскоро представи първата си 3D радарна карта на район с лунни кратери, заснета от съоръжението за наблюдения на дълбокия космос с висока разделителна способност, предава Радио Китай.

То се състои от набор от радарни антени, а радарната карта бе съставена с помощта на данни от четири радара, изградени по време на първата фаза на проекта, каза за „Синхуа“ Лун Тън, учен от Китайската академия по инженеринг. През втората фаза ще бъдат изградени 25 радара с висока резолюция, всеки с диаметър от 30 м, добави той.

„China Compound Eye“ се различава от телескопа „FAST“, който събира сигнали от звезди, но не може да открива астероиди, тъй като те не излъчват електромагнитни вълни. Съоръжението в Чунцин излъчва радиосигнали и записва отразените. То е от съществено значение за системата за планетарна защита на Китай. След приключването на третата фаза от изграждането на „China Compound Eye“ се очаква съоръжението да разполага с над 100 радара за наблюдение на астероиди в рамките на 150 млн. км от Земята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?

Напишете дума/думи за търсене