Как йогата, тероризмът и мигрантите стават част от пътя на един френски творец

Блестяща автофикция от Еманюел

Карер, автора на “Врагът” и “Лимонов”

Това е книга за йога практиката и за депресията. За медитацията и за тероризма. За еротичната любов и за мигрантите. Неща, които като че ли нямат нищо общо помежду си. Които изглеждат съвършено разнородни. Но не са. Всички те са част от пътя, изминат и изминаван от един френски творец, изпълнен с огромното желание да постигне в живота си това, което нарича “покой и омая”.

Еманюел Карер започва работата си по “Йога” с намерението да напише “засмяна и изящна книжка” за тази толкова известна духовна дисциплина, но в процеса на писането поема в други посоки, насочва се към други области на битието, за да създаде забележителна автофикция, един безкрайно откровен разказ за ужаса и радостта от съществуването. Личният елемент присъства в много от произведенията на Карер. В “Йога” вглеждането в себе си взема превес в трудната игра между реалност и фикция.

Роден през 1957 година, Еманюел Карер е виден френски интелектуалец, писател, кинокритик, сценарист и режисьор. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече. Започва кариерата си като кинокритик, а през 1984 г. издава първата си книга - “Смелост”. Автор е на романи, документални произведения и сценарии, един от които - “Снежният клас” - получава наградата “Фемина” (1995). Потресен от аферата Жан-Клод Роман, която разтърсва френското обществено мнение през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга. Така се появява “Врагът” – прозвище на сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. През 2002 г. книгата е екранизирана от Никол Гарсиа. На български език са преведени още “Царството”, романизираната биография  “Лимонов” и проникновеният роман “Истории, различни от моята”.

“Йога” излиза с логото на издателство “Колибри” на 320 страници в превод на Росица Ташева и на цена от 20 лв.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене