Дрехи, които не се изхвърлят - най-успялата българка в модата и екип от цял свят ще ни покажат как

НЕВЕНА НИКОЛОВА

Дизайнерката Невена Николова бе поканена от три британски университета на Международния икономически форум в Давос

Тя отдавна се утвърди като най-успешният български дизайнер зад граница. От няколко години Невена Николова има шоурум в Лондон, а нейни тоалети носят звезди от ранга на холивудската актриса Лиз Хърли, певицата Никол Шерцингер, топмоделът Ел Макферсън.

Преди броени дни дизайнерката се завърна от Давос, където участва в Международния икономически форум. Поканили я от три престижни британски университета - Imperial College London, Royal College of Art и Central Saint Martins. Невена е единствената българка и единствената дизайнерка, и заедно с представители на Европейския съюз, модния бизнес, инвеститори и учени правят форум за устойчивостта в модата. Срещата завършва с конкретен резултат - създава се глобална платформа, която ще разглежда всеки проблем на модната индустрия, и ще търси решание, в това число и за промени в законодателствата. Част от този международен екип е и Невена Николова.

“От 23 години нашата марка прави дрехи, които не се изхвърлят, създадени са с много човешки ресурс и минимум отделяне на отпадъци”, казва Невена. Целта на глобалната платформа ще е из основи да се промени системата на производство и продажба на дрехи, за да се намалят максимално вредите.

Модната индустрия е вторият най-голям потребител на вода, 10% от отделените въглеродни емисии идват от нея

“Водните басейни в районите на производство също са силно замърсени. Допълнително замърсяване има и от транспортирането първо на суровината, после на готовите продукти до клиентите, а при онлайн поръчките непрекъснато се връщат покупки. В различни точки на света има планини с дрехи, които се горят, и т.н.”, обяснява дизайнерката.

И макар животът и кариерата ѝ да са изцяло свързани с нея, дизайнерката е категорична - модата е манипулативна индустрия и всички ние сме ѝ подвластни консуматори. А когато артикулът е и много евтин, е изключително лесно да го купим, без значение дали наистина се нуждаем от него и дали изобщо някога ще влезе в употреба. Затова Невена съветва клиентите да бъдат разумни в избора на покупки.

Повечето хора съхраняват огромни количества дрехи с някоя дупка, дръпната нишка, петънце и т.н., но ги пазят от сантиментална стойност или защото моделите много им харесват и не им се иска да се разделят с тях, въпреки че не ги носят. Вместо да събират прах, могат да бъдат поправени в някое квартално ателие. С интересна декорация или бродерия дефектът се покрива, а дрехата става още по-интересна. Така се дава и работа на шивачките.

“Ако не купуваме полиестер, даваме сигнал на производителя, че този продукт вече не се търси. Производството на такива дрехи е много вредно, освен това изпускат микрочастици пластмаса. В крайна сметка това са облекла от петрол. Разбира се, крайностите не помагат на никого, така че, ако имате такива дрехи, носете ги, вместо да купувате нови или да създадете допълнително боклук, като ги изхвърлите”, казва дизайнерката.

Има решение и за купищата дрехи, които вече не искаме да носим

- може да послужат на друг, без значение дали ще бъдат подарени, или пуснати в някой от многобройните сайтове за продажба на облекла втора употреба. Негодните пък може да се дадат за рециклиране.

“Всеки от нас е купувал правилни и неправилни дрехи, подтикван от непрекъснато налаганите тенденции или моментен порив. Разгледайте какво имате в гардероба си, един нов колан или някакво бижу може тотално да промени визията на модел, който вече ни е омръзнал или ни се струва скучен”, казва Невена Николова.

Имала е клиенти, които реагират с изненада, че вместо да ги агитира да купуват, Невена Николова ги съветва да търсят персонализираната дреха, която ще изрази индивидуалността им. Дори на пръв поглед тя да изглежда лукс, винаги излиза по-устойчива. А и не е нужно да бъде поръчвана в скъп бутик, много хора ползват услугите на шивашки ателиета. Нещо повече - успялата българка е убедена, че в не много далечното бъдеще всички ще се обличаме с дрехи, правени специално за нас.

Това е и една от причините да се присъедини към екип във Великобритания, който разработва софтуер за вземане на мерки онлайн. Това ще позволява на потребителя да купува точния за себе си размер дрехи и няма да се налага да връща неудачна покупка. Ще помогне и да се прави дистанционно изработването на персонализирани дрехи. Надява се до края на годината проектът да е готов. Използването му от клиента ще бъде много лесно - той трябва да направи само две снимки с телефона си, в профил и в анфас, облечен с нормални дрехи, без дори да е нужно да са впити по тялото. А задачата на компютъра ще е да направи прецизен анализ на мерките, които после дизайнерът да използва.

СЪВЕТИТЕ НА НЕВЕНА

Когато се избира продукт, трябва да се търси високото качество и да може да се използва като част от повече и различни тоалети.
Трябва да се проверява на етикета как се поддържа съответната дреха. Тези, които са само за химическо чистене, са доста по-уязвими и изискват използване на химикали за почистване. Желателно е блузата, роклята или панталонът, да речем, да издържа на повече пранета.
Стилът да не отговаря изцяло на модните тенденции, защото в противен случай потребителят прибира дрешката, която вече е демоде, и отново хуква на пазар.
Разбира се, хитови тоалети ще се купуват винаги, но Невена препоръчва гардеробът да не се подменя изцяло всеки сезон именно с такива модели. “Премерено и добре преценено количество дрехи е ключът към разумното пазаруване”, вярва успялата дизайнерка.

 

 

Невена разговаря с представителка на Royal College of Art.
Невена разговаря с представителка на Royal College of Art.
В Давос, където международният екип реши да създаде  глобална платформа.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
В Давос, където международният екип реши да създаде глобална платформа. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене