Пясъчни бури и силни ветрове на Марс установи марсоходът Пърси

Роботът “Пърсивиърънс” обикаля Марс в търсене на живот на червената планета
СНИМКА НАСА

Времето на Марс се оказва бурно и разнообразно в района на площадката за кацане на роувъра Пърсивиърънс (Пърси) в кратера Джезеро. Марсоходът на НАСА е пълен със сензори за времето и динамиката на околната среда на Марс. Наскоро учените пуснаха метеорологичния доклад на системата от сензори MEDA за първите 250 марсиански дни. Те са с около 40 минути по-дълги от деня на Земята, а данните описват изненадващо динамична атмосфера в близост до повърхността на Червената планета.

Системата MEDA рутинно измерва температурата на марсианския въздух на четири различни височини, за да създадат вертикален температурен профил, има и два сензора за скорост на вятъра и допълнителни сензори за измерване на радиация, прах, влажност и налягане на въздуха.

Измерванията на Пърси показват, че средната температура на въздуха при кратера Джезеро е около минус 67 градуса по Фаренхайт (минус 55 градуса по Целзий), но тази температура може да варира с цели 90 до 110 градуса F (50 до 60 градуса С), особено между деня и нощта. Въздушното налягане също е колебливо, тъй като въглеродният диоксид замръзва на полюсите и после се сублимира в началото на лятната "жега", създавайки тънък слой атмосфера.

"Налягането и температурата на атмосферата на Марс се колебаят дори в рамките на слънчевия ден на Марс, следвайки ежедневния цикъл на слънцето, те силно се повлияват от количеството прах и наличието на облаци в атмосферата", казва съавторът на доклада, Агустин Санчес-Лавега, член на Комисията за планетарните науки към Университета на Баския.

Докато дневното слънце затопля повърхността и долните слоеве на атмосферата, започват да се издигат въздушни джобове, които създават лека турбулентност, като именно тя е причината за част от наблюдаваните температурни колебания.

Турбулентността спира вечер, когато слънцето се скрива зад хоризонта и слънчевата топлина намалява, което позволява на въздуха да се успокои, поне за кратко. Тогава Пърси често регистрира нестабилност на повърхностните слоеве на марсианската атмосфера, винаги около 2:00 ч. местно време на Марс.

Метеорологичната система на Пърси MEDA вече потвърди, че това е резултат от топлата повърхност на местния терен, засилена от ветрове, духащи със скорости от 2 до 4 метра в секунда, задвижвани от разликите в температурата на повърхността.

MEDA измерва ежедневния цикъл на вятъра със силни пориви на юг-изток от 82 фута (25 м) в секунда около обяд, по-слаби ветрове от 23 фута (7 м) в секунда следобед, обръщане на посоката му през нощта и никакви ветрове между 4:00 и 6:00 местно време.

Предишните измервания показват как Пърси е регистрирал и прашни вихрушки, преминаващи над роувъра и съпътстващата промяна в налягането на въздуха. "Прашните вихрушки са по-силни в Джезеро, отколкото на други места на Марс, и могат да бъдат много големи, образувайки вихри с диаметър над 100 метра", казва Рикардо Хуесо от Комисията за планетарни науки към Университета на Баския.

Разбирането на съвременната атмосфера на Марс е важно не само от научно любопитство - данните и изводите могат да повлияят и при мисии на Червената планета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене