Нено Димов гневи Сандов - в ареста описа в книга как еколози приравнявали хора на растения (Снимки)

Десетки дойдоха на представянето на книгата

Буря във фейсбук заради книга на бившия екоминистър

Всяка една екологична организация изповядва една и съща философия - те са стъпили на марксиската основа за разширения елигитаризъм, обща собственост, антикапитализъм, социална справедливост. Те приравняват човека не само към животното, някои от тях го приравняват и към растенията, а най-крайните - и към реки и планини. Идея, която има своите дълбоки корени в националсоциализма.

Тази нетипична теза за един, макар и бивш, екоминистър, e развита от Нено Димов в новата му книга "Зеленият терор и консервативната алтернатива", която беше официална представена от него в понеделник вечерта в Националния археологически институт с музей при БАН.

Представянето беше уважено от десетки, сред

Нено Димов
Нено Димов
които негови бивши колеги като екс социалната министърка Деница Сачева и бившият вицепремиер Красимир Каракачанов, наследникът на Димов на поста му като министър Емил Димитров - Ревизоро, бившите министри на правосъдието Зинаида Златанова, на здравеопазването Илко Семерджиев. Присъстваха и бивши депутати като Христо Смолянов, бившият лидер на СДС Пламен Юруков, проф. Вили Лилков, както и шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Обвиненият за водната криза в Перник Нено Димов стана първият български министър, вкаран в ареста. Това не е най-приятното място, признава Димов, но пък там той е успял да изчисти мозъка си от ежедневните проблеми и да формулира и структурира своята нова книга. “Реших да направя своята лимонада от лимоните, които ми представиха”, философски заяви бившият екоминистър в неделя по Би Ти Ви.

Бившият вицепремиер Красимир Каракачанов
Бившият вицепремиер Красимир Каракачанов
По думите му книгата стъпва на библиография от над 110 заглавия и цели да изобличи зелената идеология, която “набира все повече сила и е изключително опасна”. Повечето от авторите, които са писали по темата обаче, са предимно от САЩ. Такива от Европа няма. "Европа като че ли е загубила своята битка. Защо консерваторите в Европа са оставили на всички леви сили околната среда? Опитал съм се да дам консервативните основи за опазването на околната среда", посочи Димов на представянето на книгата. 

“Зелената идеология има своите дълбоки корени в националсоциализма. През 1933 г. Хитлер е избран за канцлер на Германия, а месеци по късно Гьоринг защитава закон, който забранява опити с животни, като всеки, който си позволи да ги прави, ще бъде изпратен в концлагер, в който самият той ще стане обект на опити”, каза Димов. Използвал се същият инструментариеум като този на БКП, който е познат и на нас. Червеното и Кафявото се смесват в зелено, но цветовете не променят същността. Сред тези инструменти на пропагандата били страхът и насаждането на вина. Трябва да се създаде усещане за криза и бедствие. 

Бившият екоминистър Емил Димитров
Бившият екоминистър Емил Димитров

А по отношение на Зелената сделка и твърденията за глобалното затопляне, бившият екоминистър е категоричен, че научен консенсус няма. Затова и подкрепя решението на парламента да предоговори срокът за затваряне на въглищните ни централи. “Централите да работят, но средствата да се насочат за плавно преминаване към следващия вид енергия”. смята Димов. И дава пример защо теорията за изчерпване на природните ресурси е невалидна - преди 1000 години никой не е познавал въглищата и не ги е смятал за ценни, а петролът - допреди 150 г. Те се превръщат в ресурси, когато човек намери технология как да ги използва, а пазарът им даде цена. А когато се изчерпат, хората откриват или създаваме техен заместител.

Велислава Кръстева,  екс социалната министърка Деница Сачева и бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев
Велислава Кръстева, екс социалната министърка Деница Сачева и бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев

Според него в Европа следва период на постполитиката - администрацията започва да взима решенията, без да има обратна връзка и без да носи отговорност. Те си назначават НПО-та, които са набедени представители на хората. Така се решава нашето бъдеще в момента, коментира бившият министър.

Още в неделя интервюто му обаче предизвика недоволството на еколозите.

Бившата министърка на правосъдието Зинаида Златанова и журналистът Явор Дачков
Бившата министърка на правосъдието Зинаида Златанова и журналистът Явор Дачков

Борислав Сандов, който бе екоминистър в кабинета на Кирил Петков, моментално реагира във фейсбук. “Изключително срамно за българските институции е, че човек като Нено Димов е бил министър на околната среда и водите. Този човек мрази природата и природозащитниците. Този човек не разбира от зелени политики, нито от науката за климата”, написа Сандов, който е бил член именно на зелени неправителствени организации и е съосновател на партия “Зелено движение”. Според него броят на лъжите, неточностите, внушенията и абсурдните сравнения, направени от Димов, заслужават специално място в графата “политически популизъм”.

Бившият лидер на СДС Пламен Юруков
Бившият лидер на СДС Пламен Юруков

“Хитлер за 9 месеца в затвора е написал шестотин-страничната си книга “Моята борба”. Нено Димов бе в ареста само 3 месеца, затова е успял да напише само двеста-странична книга за борбата си със “зеления терор””, включи се и заместника на Сандов Тома Белев, също виден еколог.

Радостина Славкова определя Нено Димов като най-лошия екологичен министър, който е имала България. “Много е важно да се знае, че кремълската мафия в България панически се страхува от зеления преход. ”, пише пък Антон Шаренков.

Христо Смолянов и певецът Стоян Захариев
Христо Смолянов и певецът Стоян Захариев
шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
Проф. Вили Лилков
Проф. Вили Лилков

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене